Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Štete od tuče astronomske, ljudi u očaju: “Vlada obećala potpuno obnoviti proizvodnju!”

Jučerašnje nevrijeme praćeno tučom, u dijelovima Podravine veličine čak teniskih loptica, poharalo je brojne nasade, plastenike pa i privatne objekte, krovove kuća… Možda i najgora situacija bila je na području općina Veliki i Mali Bukovec nedaleko Ludbrega. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima, uz pratnju župana varaždinskog Anđelka Stričaka te načelnika općina obišla je jutros stradalo područje i razgovarala s vlasnicima.

Ministrica u Velikom Bukovcu

-Nije lako ovo gledati. Poljoprivrednici su uvijek najviše pogođeni kod ovakvih nepogoda. Žao nam je što se dogodilo ovim sjajnim poljoprivrednicima. Mi ćemo ih sve obnoviti putem posebne mjere ruralnog razvoja, a u suradnji sa Županijom i općinama i dati dodatne mehanizme pomoći – kazala je Vučković i potvrdila da su velike štete na objektima, plastenicima, dok su staklenici potpuno uništeni.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić kazao je:

-Trajalo je to petnaestak minuta, nisam se nikad u životu ničeg bojao kao što je to bilo jučer. Nasreću, nemamo stradalih osoba, a moglo je biti i mrtvih. Pogledajte samo ovaj plastenik, sreća da nikoga nije bilo unutra. Šteta samo na ovom gospodarstvu premašuje općinski proračun. Da ne govorim o ostalim objektima i površinama. Mi sredstava iz proračuna za pomoć svima nemamo, moramo dogovoriti način kako to učiniti, zato je i ministrica ovdje – kazao je načelnik V. Bukovca.

Franjo Vrbanić

Inače, Općina Veliki Bukovec poznata je po proizvodnji cvijeća, imaju čak 24 OPG-a, koji pokrivaju čak 50 posto proizvodnje cvijeća u državi. Kakve su štete tek treba vidjeti.

Župan Stričak ističe kako mještani ne pamte ovakvu tuču.

-Obavijestli smo Vladu, načelnik je angažirao povjerenstvo za proglas elementarne nepogode i rade procjenu šteta. U dogovoru s njim kroz dva, tri dana mogli bismo imati i procjenu. Županija će sigurno pomoći ljudima, moramo vidjeti s koliko sredstava i na koji način – navodi Stričak.

Ministrica je razgovarala i s vlasnicima…

-Naglo je došlo, debljina je bila teniskih loptica. Tuklo je 15 minuta. To je bilo kao apokalipsa. Šteta je 100-postotna. Sve je razbijeno. Mi od toga živimo i to nam je jedina djelatnost. Ministrica je obećala pomoći preko fondova. U grubu procjenu, uništeno nam je i cvijeće i staklenici – proizvodnja se mora nastaviti, a mi nemamo gdje to raditi, kamo posaditi cvijeće? Imali smo 7000 kvadrata zatvorenog prostora plus par hektara na otvorenom – kazao je uzgajivač cvijeća Darko Mađarić i dodao kako ni njegov otac od 70-ak godina ne pamti ovakvu tuču.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PODRAVSKI NA PRIPREMAMA S KOPRIVNIČKIM PRVOLIGAŠEM

FOTO U ‘austrijskom raju’ sa slavenašima i Betis iz Seville, ovdje su bili Leipzig, Basel, čak i Liverpool

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati