Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stižu najave višestruko viših računa za plin, iz GPZ-a se ne javljaju na upite!

Mještani Koprivnice i okolnih općina, kao i Grad Križevci s općinom Sveti Ivan Žabno, s dobrim su razlogom zabrinuti da bi im početkom listopada mogli doći računi za plin višestruko uvećanih svota negoli li su to plaćali prijašnjih godina.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Iako se cijena plina koju je odredila Vlada, ili točnije HERA, za one koji ga dobavljaju u usluzi javne obveze izgleda neće mijenjati do ožujka sljedeće godine, oni koji plin kupuju po tržišnim cijenama upozoreni su od opskrbljivača da će cijene od 1. listopada biti veće za gotovo 400 posto. Rješenje za to je prebaciti se kod opskrbljivača koji je u javnoj obvezi usluge opskrbe prirodnim plinom. Naime, ti opskrbljivači moraju na svojim područjima, gdje su određeni na temelju javnog poziva građanima (ne i pravnim osobama), isporučiti plin po cijenama koje su regulirane od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije. Za područje Koprivnice i općina Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Peteranec i Sokolovac, te grad Križevci i Sveti Ivan Žabno uslugu opskrbe prirodnim plinom u javnoj usluzi obavlja Gradska plinara Zagreb, koja je pak u velikim problemima i kako izgleda unatoč zakonskoj obvezi trenutačno „ne prima nove klijente“.

Naime, GPZ je najveći opskrbljivač plinom u Hrvatskoj, te pokriva najveći dio Hrvatske u opskrbi u javnoj obvezi. To trenutačno znači da posluju s gubitkom, jer su trenutačne cijene plina višestruko više negoli oni naplaćuju građanima. Naime, GPZ je već prethodno nabavio plin za ovu sezonu grijanja, za broj kućanstava koji su oni predviđali da će opskrbljivati. No, ako se sada dogodi egzodus potrošača iz opskrbljivača s kojim su potpisali ugovor na tržišnoj osnovi, jer je tad bio povoljniji, u GPZ, ta će kompanija biti u velikim problemima. To je potvrdio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.     

– Ako GPZO-u prijeđe 50.000 novih korisnika, to GPZO ne može izdržati. Pet tisuća korisnika da, ali 50.000 korisnika ne može jer GPZO po šest puta većoj cijeni mora kupiti plin, a smije ga prodati samo po zakonski reguliranoj cijeni –  istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Dakle, ovdje se radi o problemu koji će biti sve aktualniji kako se približava ogrjevna sezona, i ako do onda građani ne uspiju dogovoriti prijelaz kod opskrbljivača u javnoj obvezi, dolazit će im računi za plin koji će za mnoge značiti bankrot ili hladne radijatore. Dok se u javnom prostoru i iz usta političara sve više govori o prelasku na obnovljive izvore energije, ugradnje solarnih ploča, činjenica je da velik dio hrvatskih građana jedvice ima novca za poplaćati sadašnje račune. U ovoj fazi visoke inflacije i poskupljenja, što ne prati adekvatno povećanje plaća, i sve manje vrijednosti novca, ugradnja solarnih ploča, dizalica toplina i drugih sustava kojima se može uštedjeti na troškovima energije za dobar dio naših građana znanstvena je fantastika te floskule odgovornih zvuče kao sprdnja ili sarkazam, a i da parafraziramo, političari nam poručuju da ako nemamo za kruh, neka kupimo kolače i to one kremaste jer su zasitniji.

Da iza riječi gradonačelnika Tomaševića ima nešto, potvrđuje i primjer naših čitatelja, koji su nam se požalili da već duže vrijeme ne mogu doći do kontakta ni sa kim iz Gradske plinare Zagreb, javljaju nam da dobivaju obavijest da njihovi mailovi ne mogu biti isporučeni, a i oni koji su poslali zamolbe za promjenu opskrbljivača poštom već tjedan dana nemaju povratnu informaciju. Taj je proces prije nekoliko mjeseci, osvjedočivši se iz prve ruke, trajao jedan dan. Također, uputili smo upit u GPZ gdje smo zamolili da komentiraju sadašnju situaciju te ih zamolili da nam odgovore hoće li ispuniti svoju zakonsku obvezu i primiti one korisnike koji se nalaze na području gdje je GPZ opskrbljivač u javnoj obvezi. Odgovor nismo dobili. Očigledno će ovaj problem morati biti riješen na državnoj razini.

Ako se stanje na ukrajinskom bojištu, a samim time i neizvjesnost opskrbe plinom Europe do zime na smiri, što je opcija, država će opet morati reagirati. Opskrbljivač u javnoj obvezi na području Republike Hrvatske je HEP plin i on je zadužen da „uskače“ ako netko od regionalnih opskrbljivača ne može pružati građanima uslugu opskrbe plinom. No to bi značilo gubitak koncesija za GPZ na području cijele Hrvatske. Što god se dogodilo, morat će se dogoditi prije jeseni jer mnogim obiteljima prijeti najcrnji scenarij.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

PRIJEVARA U TIJEKU

Konzum objavio važno upozorenje za sve građane

Prelazak preko pruge od danas je puno sigurniji

FOTO/VIDEO U promet pušten željezničko – cestovni prijelaz u Kloštru Podravskom

vječiti hrvatski derbi

Obrvan želi novi skalp Lokomotive: Prednost je velika, ali curama sam rekao da je cilj isključivo pobjeda

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati