Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Što nakon naleta divljači: Odmah pozvati policiju i ne micati se s mjesta!

 Štete od divljači u prometnim nesrećama česta su pojava koja izaziva veliku materijalnu štetu. Ponekad se vlasnici vozila muče s birokracijom da naplate popravak oštećenja. No, Hrvatski lovački saveze izdao je podrobne upute kako prijaviti štetu te dobiti obeštećenje.

Ovaj članak prov je objavljen je u tiskanom izdanju Podravskog lista

Tako u HLS-u tumače da odštetni zahtjev (prijavu štete) vlasnik popunjava na obrascu „prijava štete“ HLS-a koji je dostupan na internetskim stranicama Hrvatskog lovačkog saveza. Ispravno popunjen i uredan odštetni zahtjev dostavlja se na jedan od sljedećih načina: elektroničkom poštom na e-mail adresu prijava.stete@hls.com.hr – poštom, u pisanom obliku, na adresu Hrvatski lovački savez, 10 000 Zagreb, Vladimira Nazora 63.

–  Molimo vlasnike vozila da odaberu samo jedan od načina dostavljanja odštetnog zahtjeva. Oštećena osoba odštetni zahtjev podnosi neodgodivo, a najkasnije u roku pet dana od dana saznanja za nastanak štetnog događaja. Nakon zaprimanja štete, Hrvatski lovački savez, u slučaju dostavljanja odštetnog zahtjeva elektroničkom poštom, potvrdit će primitak vaše prijave putem vaše adrese elektroničke pošte (e mail). Na  vaš upit ili prigovor odgovorit ćemo u najkraćem mogućem vremenu. Nakon izvršenog pregleda vozila, oštećena osoba zaprimit će putem elektroničke pošte izvid i procjenu štete te obavijest o načinu naknade štete – navode u HLS-u.

Nakon što oštećena osoba zaprimi izvid i procjenu štete može izvršiti popravak vozila. Pravo na naknadu štete oštećena osoba ostvaruje samo u slučaju kada je odštetni zahtjev osnovan, a za utvrđivanje osnovanosti potrebno je prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala divljač odmah prijaviti policiji i ne udaljavati se s mjesta do dolaska policije kako bi ovlaštene osobe policije mogle izvršiti očevid o čemu će sastaviti potvrdu ili službenu zabilješku. U slučaju prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač ne vrijede pravila europskog izvješća o nesreći koje se sastavlja bez policije te to nije dokaz o nastanku prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač. Oštećena osoba dužna je potvrdu ili službenu zabilješku izdanu od nadležne policijske postaje dostaviti Hrvatskom lovačkom savezu na isti način kako je dostavila i odštetni zahtjev. Nakon utvrđivanja osnovanosti odštetnog zahtjeva, Hrvatski lovački savez isplatit će oštećenoj osobi naknadu štete na transakcijski račun (tekući ili žiro račun) oštećene osobe.

Nalet na divljač izaziva velike štete

U Hrvatskom lovačkom savezu izdali su i detaljne kriterije tko se smatra kao oštećena osoba u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovala divljač. Oštećena osoba u slučaju štete na vozilu (materijalna šteta) je:  vlasnik vozila prema podacima koji su navedeni u prometnoj dozvoli vozila na kojem je nastala šteta i to u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovala divljač i koja se dogodila na javnoj cesti, javnoj prometnoj površini ili željezničkoj pruzi iz čega su isključene štete koje su nastale na autocestama te javnim cestama i prometnim površinama koje se nalaze unutar područja obuhvaćenog Programom zaštite divljači (PZD) za koje je odgovorna jedinica lokalne samouprave (JLS). Oštećena osoba u slučaju štete koja za posljedicu ima smrt, oštećenje zdravlja ili tijela osobe je: osoba koja je pretrpjela oštećenje zdravlja ili tijela i to kada je to posljedica prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač i koja se dogodila na javnoj cesti ili javnoj prometnoj površini ili željezničkoj pruzi iz čega su isključene štete koje su nastale na autocestama ili javnim cestama i prometnim površinama koje se nalaze unutar područja obuhvaćenog Programom zaštite divljači (PZD) za koje je odgovorna jedinica lokalne samouprave (JLS). U slučaju smrti osobe – zakonski nasljednici, i to kada je smrt osobe posljedica prometne nesreće u kojoj je sudjelovala divljač i koja se dogodila na javnoj cesti ili javnoj prometnoj površini ili željezničkoj pruzi iz čega su isključene štete koje su nastale na autocestama ili javnim cestama i prometnim površinama koje se nalaze unutar područja obuhvaćenog Programom zaštite divljači (PZD) za koje je odgovorna jedinica lokalne samouprave (JLS).

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI