Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stožer: Odgodite obiteljska druženja, čak i ako imate običnu hunjavicu

Već dulje vrijeme nije bilo sastanka članova županijskog Stožera civilne zaštite, a kako je sezona boravka u zatvorenim javnim prostorima pred nama, sastali su se krajem tjedna kako bi upozorili javnost na činjenicu da bi opet trebalo razmišljati o epidemiološkim mjerama.

Sastanak je vodio načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je izvijestio o trenutnim epidemiološkim brojkama koje su i dalje stabilne.

– Nema većih promjena. Recimo da se na tjednoj bazi brojka pozitivnih na PCR testiranjima kreće između 10 do 20 osoba, što je u skladu s predviđenim epidemiološkim kretanjima – naveo je Ljubić i dodao da je korona i dalje tu, srećom s blažim simptomima te kako se brzo otkrivaju PCR i BAT testiranjima.

– Čini se kako smo naučili živjeti s virusom. Bolnički sustav je stabilan, funkcionira bez ikakvih problema i trenutno imamo petero pacijenata koji su u bolnici s koronavirusom – potvrdio je Ljubić i apelirao na građane da se drže epidemioloških mjera, posebno u zatvorenim prostorima.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla napomenula je da hladnije vrijeme i zatvoreni prostori „generiraju i veći broj oboljelih“.

– Pred nama je zimsko vrijeme, ali tu je i gripa, moramo biti svjesni da o našem ponašanju uvelike ovisi i zdravstveno stanje naših starijih i bližnjih koji možda nemaju toliko snažan imunitet – poručila je dr. Vadla.

Planiramo li posjete svojim roditeljima, djedovima i bakama, a bili smo u većim grupama ili osjećamo da imamo neke simptome prehlada, misli da treba sigurno odgoditi posjet i ne zaboraviti da je potrebno nositi masku, držati distancu i napraviti neophodnu dezinfekciju.

– Omikron varijanta je vrlo zarazna, imajmo to na umu, zaključila je ravnateljica Vadla na kraju. Dodajmo i kako je cijepljenje protiv gripe počelo sredinom listopada, dok se protiv korone moguće cijepiti stalno, kod svog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.

FOTO Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI