Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
jeziv slučaj zanemarivanja djece

Strava u Podravini: Djeca nisu znala prati ruke, koristiti WC ni govoriti hrvatski

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv para s ludbreškog područja. Ivanka (45) i Ivan (50) terete se za po dva slučaja povrede prava djeteta i sprječavanje provođenja odluke o zaštiti dobrobiti djeteta koju je odredio sud, a kaznena djela počinili su na štetu svoje dvoje djece. Oni su, prema optužnici, još od 2013. pa do listopada 2021. godine, kada su im djeca oduzeta i povjerena udomiteljskoj obitelji, kao roditelji grubo kršili njihova prava i nisu brinuli o odgoju i obrazovanju.

I to na tako da im nisu pomagali u učenju, poticali ih na rad, provjeravali nose li djeca u školu sav pribor potreban za nastavu. Unatoč zahtjevu škole, mlađe dijete tijekom cijele školske godine nisu odveli liječniku kako bi mu se odredilo pohađanje nastave po prilagođenom programu. Osim toga, Ivanka i Ivan nenamjenski su i neracionalno trošili socijalnu pomoć i dječji doplatak, i to uglavnom na alkohol.

Roditelji iz pakla

Istovremeno, sve to vrijeme uopće ništa nisu radili i nisu imali nikakve prihode, zbog čega se nisu ni trudili podmiriti troškove školske obveze. Alkohol je doprinio tome da zanemare brigu o higijeni djece pa su bili zapušteni, u prljavoj odjeći i bez osnovnih higijenskih navika. Ovi roditelji iz pakla nisu brinuli ni o zdravlju djece, nikad ih nisu vodili na liječničke preglede niti kod zubara, a da situacija bude strašnija, često su se u prisutnosti djece nasilnički ponašali jedno prema drugome.

Učestalo su se opijali i obično su bili u takvom stanju da i nisu mogli brinuti o djeci iako su bili itekako svjesni da svojim ponašanjem ozbiljno ugrožavaju njihov psihički razvoj. Nakon jednog žestokog fizičkog obračuna Ivanke i Ivana pred djecom, stoji u priopćenju, djeca su žurno izdvojena iz obitelji, a sve to što su oni činili Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu smatra grubim zanemarivanjem svoje dužnosti podizanja i odgoja djece.

Nagovor na bijeg

No, situacija je eskalirala tek nakon što su im djeca oduzeta i smještena u udomiteljsku obitelj. Sud je tada odredio da se s djecom mogu sastajati jednom mjesečno i to u prostorijama Centra za socijalnu skrb Ludbreg, no oni su putem društvenih mreža nagovarali djecu nagovarali na bijeg iz udomiteljske obitelji i povratak kući. Čekali su ih u blizini škole nakon završetka nastave, tražili po cijelom ludbreškom području, a konačno su ih 22. prosinca 2021. godine uspjeli nagovoriti da pobjegnu. Kada je nestanak djece prijavljen, ispostavilo se da su ih Ivanka i Ivan skrivali kod kuće.

Optužnicom je predloženo da se i Ivanki i Ivanu izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, a razmjere katastrofe u koju su dovedena ova djeca najbolje je tijekom davanja iskaza opisala osoba koja ih je udomila nakon što su oduzeti roditeljima. – Djeca su prilikom dolaska bila užasno zapuštena. Nisu znala hrvatski jezik, zbog čega su teško komunicirala, a nisu imala gotovo nikakve higijenske navike. Jedno dijete nije imalo niti jedan zub, nisu znali koristiti WC, prati ruke i slično – istaknula je udomiteljica, a ako optužno vijeće Općinskog suda u Varaždinu potvrdi optužnicu, ovi roditelji iz pakla naći će se na optuženičkoj klupi.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

"ZA SEDMI SAM ROĐENDAN UMJESTO IGRAČAKA DOBIO DVA ŽENSKA JANJETA"

VIDEO: Tomo Kišiček, najbolji uzgajivač romanovskih ovaca u Hrvatskoj otkriva kako je sve počelo

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

ODŠTETA ZBOG NAPADA

Vlasnica šetala psića, a onda ih je napao pet puta teži mješanac…

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI