Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ova popularna pića u sebi mogu sadržavati kancerogene metale štetne za zdravlje

U časopisu Journal of Food Composition and Analysis u svibnju prošle godine objavljena je studija koja je otkrila da pojedini popularni voćni sokovi i mliječni proizvodi na biljnoj bazi mogu sadržavati štetne razine kancerogenih i toksičnih metala, prenosi N1. Ispitano je 60 uzoraka popularnih brendova pića i otkriveno je da više od polovice sadržava arsen, kadmij i olovo iznad dopuštenih razina, a kad se akumuliraju u tijelu, s vremenom postaju opasni po zdravlje.

Dakle, u popularnim pićima koja stoje na policima dućana, uključujući miješane voćne sokove, mliječne proizvode na biljnoj bazi, bezalkoholna i gazirana pića te čajeve ukupno je otkriveno 25 različitih metala i elemenata, od čega 7 njih je prisutno u nedopuštenim količinama. Posebno je zabrinjavajuće da je olovo otkriveno u čak 93 posto uzoraka, iako je riječ o niskim razinama prisustva olova.

Izloženost visokim razinama teških metala može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, a posebno za malu djecu i trudnice. Olovo i arsen mogu uzrokovati kognitivne i razvojne probleme kod djece, a kadmij je povezan s oštećenjem bubrega i slabljenjem kostiju, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Autor studije naglašava da djeci i dojenčadi ne bi trebalo davati veće količine sokova od miješanog voća ili mlijeka na biljnoj bazi. Dodaje da su arsen, olovo i kadmij karcinogeni i dokazano uzrokuju oštećenje unutarnjih organa i kognitivnu štetu kod djece, posebno tijekom ranog razvoja mozga.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POMOGLI PROVEDBU TERAPIJSKOG JAHANJA

Ćiro betoni donirali pijesak Udruzi Osmijeh

BUDITE OPREZNI

Preporuka posjetiteljima Gradskog groblja uslijed ekstremnih vrućina

razlozi povezani s proizvodnjom

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za visoki krvni tlak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati