Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Stručnjaci: Ovo je 11 najzdravijih namirnica na svijetu

Već je svima dobro poznato kako je ključ zdravlja kvalitetna i uravnotežena, ali isto tako raznovrsna prehrana. Mnogo se razglaba i o tome koja je hrana najzdravija, koje namirnice više, a koje manje konzumirati. Logično bi bilo unositi što više niskokalorične hrane, a opet bogate prijekopotrebnim mikro i makronutrijentima kao što su bjelančevine, ugljikohidrati…

Postoji 11 namirnica koje su najhranjivije i najzdravije za konzumaciju, ako je vjerovati riječima nutricionista, a savjetuje se jesti ih svakodnevno:

Cikla

Za ciklu pogotovo kažu da je jedna od najzdravijih hrana na svijetu obzirom da je niskokalorična, ima malo masti, a s druge strane krcata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Bogata je vlaknima koja pomažu kod snižavanja kolesterola i krvnog tlaka, a može poboljšati i cirkulaciju i smanjiti anemiju.

Orasi

Ovaj orašasti plod obiluje nezasićenim masnim kiselinama i kiselinama koje imaju protuupalna svojstva i pomažu u održavanju zdravlja krvnih žila, a mogu imati i pozitivan učinak na razinu lipida u krvi.

Zeleni čaj

Ima li zdravijeg napitka od zelenog čaja? Prepun je antioksidansa koji poboljšavaju rad mozga, preveniraju rak, smanjuju masnoće i rizik od infarkta.

Kelj

Listano povrće prepuno je vitamina, vlakana i minerala, a od ove vrste povrća on je najzdraviji. Kelj je najbogatiji vitaminima C, A i K1 i odličan je borac protiv kroničnih bolesti i ubrzanog starenja.

Kurukuma

Začin koji je gotovo sigurno najučinkovitiji dodatak prehrani i brojne su studije pozitivan učinak kurkume na mozak i tijelo. Kurkumin je aktivni spoj, sastavni dio kurkume koji prevenira Alzheimerovu bolesti i rak, a ima i jak protuupalni učinak.

Sardine

Plava riba općenito, ne samo sardine odličan su izvor kalcija i bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su izrazito korisne za srce.

Tamna čokolada

Nema puno zdravijih namirnica od čokolade s visokim postotkom kakaa. Čak se pokazalo da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidansa nego bilo koja druga hrana! Tamna čokolada poboljšava protok krvi, smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava krvni tlak, kolesterol i poboljšava funkciju mozga.

Češnjak

Češnjak ima različita svojstva u borbi protiv raka, a sirovi češnjak također ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Ima visok sadržaj vitamina C, B1 i B6, kao i kalcija, kalija, bakra, mangana i selena. Osim toga, podiže dobar kolesterol, smanjujući time rizik od srčanih bolesti.

Borovnice

Borovnice kao i ostali bobičasto voće u samom su vrhu što se tiče hranjivih vrijednosti. Pune su jakih antioksidativnih tvari od kojih neki mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i pružati zaštitu za mozak. Poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba, a pokazalo se da su pretili muškarci i žene s metaboličkim sindromom imali niži krvni tlak i smanjene markere lošeg kolesterola nakon što su dodali borovnice svojoj prehrani. Studije su pokazale i da borovnice mogu pomoći u borbi protiv raka.

Leća

Leća je krcata proteinama, vitaminima i mineralima, a nedavno provedene studije ukazale su na činjenicu da leća može poboljšati zdravlje srca, probavu i kontrolu šećera u krvi.

Kefir

Ovaj je mliječni proizvod bogat izvor kalcija, proteina i vitamina B. Sadrži milijune probiotika i bakterija s potencijalnim zdravstvenim prednostima. Ima nizak sadržaj laktoze te je prepun vitamina i minerala koji su dobri za organizam uključujući poboljšanje kolesterola, kontrolu šećera u krvi i zdravlje crijeva, piše Ordinacija.hr

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Ovaj se kuhinjski pribor povlači iz prodaje. U njemu je otkrivena kancerogena tvar

NEMAR JE PRVA ISKRA

Hrvatske šume imaju obavijest za građane

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu

Građani donirali 245 kilograma hrane i 81 higijensku potrepštinu

po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika

Započele redovne dislokacije koprivničkih vatrogasaca na Jadranu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati