Prema znanstvenim istraživanjima, palmino ulje je posebno problematično kada je riječ o kolesterolu. Iz studije objavljene u The Journal of Nutrition proizlazi da redovita konzumacija palminog ulja znatno povećava razinu LDL kolesterola, poznatog kao “lošeg” kolesterola. To je pripisano visokom udjelu zasićenih masti koje ovo ulje sadrži, pisao je Index.
Nadalje, stručnjaci s Harvarda upozoravaju da zasićene masti, koje se nalaze ne samo u palminom ulju nego i u kokosovom ulju, maslacu i crvenom mesu, mogu negativno utjecati na zdravlje te da ih je važno konzumirati umjereno. Iako tehnički nisu toliko štetne kao transfatske masti, dokazano je da podižu razinu kolesterola.
Istraživanja pokazuju da bi zamjena palminog ulja nezasićenim biljnim uljima mogla imati značajan zdravstveni učinak. U analizi objavljenoj u Journal of Lipid Research istaknuto je kako su ulja poput suncokretovog, repičinog i lanenog učinkovitija u snižavanju kolesterola nego ulja bogata zasićenim mastima.
Osim toga, maslinovo ulje, koje je također nezasićena mast, pokazuje pozitivne učinke na zdravlje, iako su ulja dobivena iz sjemenki u nekim studijama pokazala još bolji učinak u smislu snižavanja razine kolesterola. Stručnjaci stoga preporučuju da se palmino ulje izbjegava u svakodnevnoj prehrani ili zamijeni zdravijim alternativama za kuhanje.
FOTO ilustracija
