Riblji su štapići jako ukusan i popularan prehrambeni proizvod, kako među djecom tako i među odraslima, ali rezultati cijenjenog ÖKO-TESTA otkrili su kako bi neki u sebi mogli sadržavati kancerogene tvari, prenosi Fenix magazin.
Za one koji ne znaju, ÖKO-TEST je poznati njemački magazin koji testira i ocjenjuje proizvode na temelju niza relevantnih kriterija, a bazira se na otkrivanju potencijalnih rizika za zdravlje.
ÖKO-TEST je testirao 19 marki ribljih štapića i niti jedan proizvođač nije dobio ocjenu “vrlo dobar” dok je šest proizvoda dobilo ocjenu “dobar”. Osam ribljih štapića dobilo je ocjenu “zadovoljavajuće”, tri proizvoda ocijenjena su ocjenom “loše”. a jedan je proizvođač čak pao na testu s ocjenom šest. Razlog loših ocjena je oduzimanje bodova u sastojcima. Zagađivači masti otkriveni su u jedanaest od 19 proizvoda u testu. U većini slučajeva to su 3-MCPD esteri masnih kiselina, u jednom slučaju glicidil esteri masnih kiselina. Tijekom probave, oba estera masnih kiselina se pretvaraju u glicidol.
Naime, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, smatra se “mogućim kancerogenim za ljude” i uzrokovao je oštećenje bubrega u pokusima na životinjama te je klasificiran kao kancerogen i mutagen.
FOTO ilustracija