Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Tvrdnje stručnjaka

Ovaj bi popularni prehrambeni proizvod u sebi mogao sadržavati kancerogenu tvar

Riblji su štapići jako ukusan i popularan prehrambeni proizvod, kako među djecom tako i među odraslima, ali rezultati cijenjenog ÖKO-TESTA otkrili su kako bi neki u sebi mogli sadržavati kancerogene tvari, prenosi Fenix magazin.

Za one koji ne znaju, ÖKO-TEST je poznati njemački magazin koji testira i ocjenjuje proizvode na temelju niza relevantnih kriterija, a bazira se na otkrivanju potencijalnih rizika za zdravlje.

ÖKO-TEST je testirao 19 marki ribljih štapića i niti jedan proizvođač nije dobio ocjenu “vrlo dobar” dok je šest proizvoda dobilo ocjenu “dobar”. Osam ribljih štapića dobilo je ocjenu “zadovoljavajuće”, tri proizvoda ocijenjena su ocjenom “loše”. a jedan je proizvođač čak pao na testu s ocjenom šest. Razlog loših ocjena je oduzimanje bodova u sastojcima. Zagađivači masti otkriveni su u jedanaest od 19 proizvoda u testu. U većini slučajeva to su 3-MCPD esteri masnih kiselina, u jednom slučaju glicidil esteri masnih kiselina. Tijekom probave, oba estera masnih kiselina se pretvaraju u glicidol.

Naime, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, smatra se “mogućim kancerogenim za ljude” i uzrokovao je oštećenje bubrega u pokusima na životinjama te je klasificiran kao kancerogen i mutagen.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POMOGLI PROVEDBU TERAPIJSKOG JAHANJA

Ćiro betoni donirali pijesak Udruzi Osmijeh

BUDITE OPREZNI

Preporuka posjetiteljima Gradskog groblja uslijed ekstremnih vrućina

razlozi povezani s proizvodnjom

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za visoki krvni tlak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati