Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stručnjak Podravskog: Ima li uopće kolesterol veze sa srčanim bolestima?

Ima, i to je danas izvan svake sumnje. Niz čvrstih i kvalite­tnih dokaza potvrđuju vezu između kolesterola (vrsta masnoća) u krvi i srčanih oboljenja. Ovdje su izneseni neki od glavnih takvih dokaza:

1. Epidemiološke studije. Promatranje većih populacija ljudi (kao što je bilo u poznatoj framinghamskoj studiji, u kojoj se pratilo više od 5000 osoba) opetovano je pokazalo, i kod muškaraca i kod žena, da je razina kolesterola u krvi jedan od najvažnijih pretkazatelja (jasno, skupa s krvnim tlakom, pušenjem i obiteljskom povijesti) rizika za pojavu srča­ne, koronarne bolesti. Deseci sličnih studija došli su do istih zaključa­ka.

2. Ispitivanja na životinjama. Premda se uvijek mora biti oprezan kod prenošenja zaključaka na ljudska bića, koji su dobiveni na osno­vu eksperimenata na životinjama, barem je zanimljiva činjenica da živo­tinje mnogo manje obolijevaju od srčane bolesti kad im se daje hrana s malo kolesterola ili kad im se daju lijekovi za smanjenje kolesterola u krvi.

3. Studije u različitim narodima. Usporedbe različitih nacija i različi­tih vrsta društava svaki su put pokazale da narodi koji konzumiraju hra­nu s puno masnoća imaju učestalija srčana oboljenja, nego one zajednice koje jedu manje masnoća. Štoviše, kada pojedine etničke grupe migriraju u neko novo društvo, pokazuju sklonost stjecanju istih koncentracija ko­lesterola u krvi i istih rizika srčanog oboljenja, kao i društva u koje su se naselili. Ta činjenica sugerira da faktori okoline, kao što je is­hrana, mogu biti više odlučujući u određivanju rizika nego genetski faktori.

4. Studije na ljudima s visokim rizikom. Kod osoba koje dobiju srčano oboljenje u vrlo mladoj dobi ili u obiteljima u kojima je srčana bolest po­sebno česta, veoma se često utvrde neuobičajeno visoke razine kolestero­la u krvi.

5. Ispitivanje začepljenih koronarnih arterija. Kolesterol je uvijek pri­sutan u područjima blokiranih srčanih koronarnih arterija. Detaljno iz­vršena ispitivanja pokazala su da je kolesterol u tim dijelovima srca prešao iz krvi u stijenku krvne žile. Ustvari, kolesterola se uvijek nađe “na mjestu zločina”.

Koja hrana smanjuje kolesterol u krvi?

Najdjelotvorniji način smanjivanja razina kole­sterola je smanjiti količinu masnoća u ishrani. Za većinu ljudi to znači određeno prebacivanje s masnog mesa i svinjskih prerađevina na krtije meso, ribu i perad. Osim toga, možda će trebati smanjiti količinu masti i u mlijeku (prebacivanjem punomasnog na obrano mlijeko i ogra­ničenjem konzumiranja šlaga) i zamijeniti maslac margarinom.

Drugi važan faktor je vrsta konzumirane masnoće. Većina bi­ljnih ulja sadrži višestrukonezasićene masti, dok su većina životinjskih masnoća tzv. zasićene masti. Zamjena zasićenih masnoća višestruko nezasićenim masnoćama rezultira smanjenjem razina kolesterola u krvi, čak i ako je količina ukupno konzumiranih masti ostala nepromijenjena.

Jaja su jedini značajan direktni izvor kolesterola i ame­ričko udruženje za borbu protiv srčanih bolesti preporučuje određena ograničenja u broju pojedenih jaja (npr. ne više od 3-4 tjedno).

Neki medicinski izvještaji ukazuju da osobe s niskim ra­zinama kolesterola, kao i oni koji uzimaju lijekove za smanjenje kole­sterola, mogu imati povećani rizik od raka (i pored smanjenog rizika od srčanog oboljenja). Na primjer, spomenuta framinghamska studija, ko­ja je tako jasno istakla kolesterol kao rizični faktor za bolesti sr­ca, istovremeno je pokazala da je kod muškaraca (koje se ispitivalo u studiji) – ali ne i kod žena – rizik od raka (posebno raka debelog cri­jeva) bio najveći kod onih koji su imali najniže razine kolesterola. Značaj ovog nalaza još uvijek nije potpuno jasan. Taj nađeni povećani rizik od raka može djelomično biti rezultat jednostavne činjenice da netko tko ne umre od bolesti srca (zato jer je razina njegovog kolesterola niska), mora na koncu od nečega umrijeti, a rak je nakon srčanih bo­lesti najčešći uzrok smrti u Americi.

U svakom slučaju, dokazi koji govore u prilog veze rak – niski kolesterol još su uvijek slabi – mnogo slabiji nego podrobni dokazi koji potvrđuju da smanjenje kolesterola u krvi pomaže prevenciji srčanog oboljenja.

dr. Ivo BELAN

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Misli na zdravlje

Ovo je najbolje piće za zdravlje jetre

SVETI FLORIJAN

FOTO Vatrogasci mimohodom i svetom misom proslavili blagdan svog zaštitnika

Korisne informacije

Nova pravila za vozače: Zbog ovih zdravstvenih stanja liječnici će prijavljivati pacijente policiji

BRAČNI PAR HORVAT UNATOČ BROJNIM NEDAĆAMA UŽIVA U SVAKOM DANU

VIDEO Milan: “Imam rak, ali ne gubim nadu da ću uz Mirjanu dobiti bitku za život”

NOVO IME I AKTIVNOSTI

FOTO Osmijeh će odsad provoditi i aktivnosti za mentalno zdravlje

TEMA JE ZDRAVLJE U BOLESTI

FOTO/VIDEO Kongres sestrinstva okupio brojne medicinske sestre i primalje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati