Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SDP-OVAC MARKO FUCAK SMATRA DA JE TAKO NEŠTO NEPRIHVATLJIVO

Studentima izvana duplo veća pomoć nego Đurđevčanima

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Natječaj za dodjelu studentskih stipendija prošlog je petka raspisao Grad Đurđevac. Redovni studenti mogu očekivati godišnju potporu od maksimalno 398,17 eura (3000 kuna) ili 796,34 eura (6000 kuna), a neke je prilično iznenadila činjenica da duplo veću potporu grada mogu očekivati oni studenti koji studiraju u Đurđevcu, za razliku od mladih Đurđevčana koji studiraju u nekom drugom gradu.

Za redovne studente s područja Grada Đurđevca koji studiraju na preddiplomskim i diplomskim studijima na području Republike Hrvatske odobravaju se u iznosu od 6,64 EUR /50,00 kn po ostvarenim ECTS bodovima, a maksimalno 398,17 EUR / 3.000,00 kn u akademskoj godini. Studentske stipendije svim redovnim i izvanrednim studentima koji studiraju na preddiplomskom stručnom studiju računarstva i informatike u Đurđevcu, odobravaju se u iznosu od 13,27 EUR / 100,00 kn po ostvarenim ECTS bodovima, a najviše do 796,34 EUR / 6.000,00 kn u akademskoj godini – stoji u natječaju objavljenom na stranicama grada.

Upisanih 17 studenata

Kako su nas izvijestili sa Sveučilištu Sjever, prvu godinu ove jeseni na stručnom prijediplomskom studiju Računarstvo i informatika u Đurđevcu upisalo je 17 redovitih studenata.

– Za studij u Đurđevcu bio je veliki interes. U ljetnom roku imali smo 101 prijavu, a na jesenskom njih 16. Ove godine otvorena je samo upisna kvota za redovite studente, izvanredne nismo upisivali i s obzirom na to školarinu ne plaćaju– izvijestili su nas sa Sveučilišta Sjever na kojem je od 17 upisanih studenata prve godine njih 15 iz Koprivničko–križevačke županije, od kojih troje iz samog Đurđevca dok su preostala dva studenta iz Varaždinske županije.

Iako je ovakav način stipendiranja usvojen još početkom prošle godine, vijećnik SDP-a Marko Fucak smatra da ovakva odluka nije ispravna.

– Ovu odluku podržali su i gradski vijećnici iz redova SDP-a, no ispostavilo se da ona nije ispravna i precizno definirana jer se njome ne stimulira studente koji imaju prebivalište na području grada, već one studente koji dolaze na studij u Đurđevac iz drugih krajeva Hrvatske, a to je neprihvatljivo. Cilj dodjele stipendija prvotno mora stimulirati studente koji imaju prebivalište u Đurđevcu i čiji roditelji ovdje plaćaju gradske namete i komunalne usluge – istaknuo je Fucak, koji smatra da nikako nije u redu što studenti koji godinama žive u Đurđevcu, a studiraju izvan grada mogu ostvariti puno manju stipendiju od onih koji su došli studirati u Đurđevac.

– Naprimjer, student koji je iz Dalmacije ili strane države, a pohađa studij u Đurđevcu, može ostvariti čak duplo veću stipendiju u iznosu od 796,34 eura u akademskoj godini, što nikako nije u redu. Stipendije se ne smiju dovoditi u pitanje ni na koji način, one moraju postojati i zbog same održivosti pojedinih studija, ali se treba izjednačiti cijena stipendija ili dati veće stipendije studentima koji imaju prebivalište u gradu Đurđevcu, a ne obratno – naglasio je Fucak koji smatra da Đurđevac u razvoju gospodarstva kaska i u tom segmentu je slabiji od drugih gradova.

Razvoj poduzetništva

– Po stupnju razvijenosti, Đurđevac spada u petu skupinu dok su gradovi iz okolice bolji jer se stupanj razvijenosti ne mjeri po visini proračuna, već po razini zaposlenosti i gospodarske aktivnosti. Jedino razvojem gospodarstva i poduzetništva možemo stimulirati mlade da se poslije studija vrate u Đurđevac te da im se može ponuditi adekvatan posao u struci s primjerenim primanjima. Nadam se da će se to u skoroj budućnosti promijeniti – zaključio je Fucak. (sg)

Studentima pomažu i brojne općine

Osim Grada Đurđevca, odluke o dodjeli raznih vrsta pomoći studentima i učenicima proteklih su dana donijele i neke druge općine. U Kalinovcu se na natječaj za dodjelu pomoći studenti mogu javiti do utorka, 31. listopada, a studenti s prebivalištem na području Općine Kalinovac mogu ostvariti potporu u iznosu od 119,45 do 159,27 eura mjesečno. U Molvama pak osim studenata s prebivalištem na području općine, koji godišnje imaju pravo na pomoć od 930 eura, a uspješno su završili godinu studija, potiču i srednjoškolce. Oni koji su uspješno završili razred imaju pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 530 eura. Koprivnički Ivanec sufinancira mjesečni iznos studentskih kredita pa je tako prošlog tjedna donesena odluka da se taj iznos sa 66,36 eura poveća na 100 eura mjesečno i to deset mjeseci u godini. Općina Gola također je raspisala natječaj za stipendiranje studenata i pomoć može očekivati njih 60, a koliko će to iznositi utvrdit će se posebnom odlukom općinskog vijeća.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ALFA I OMEGA KRIŽEVAČKOG KLUBA

Vitomir Mijić: “Ne bojimo se uspjeha, ukaže li se prilika spremni smo i za prvu ligu”

VALENTA ŠTEFOJIĆA, AUTORA TORNJA U MAJURCU, JAKO JE POTRESLO NJEGOVO RUŠENJE

VIDEO ‘Kad sam ga gradio tresao sam se od umora, ali bio sam sretan. Sada je moj život završen’

POPULARNA BOŽIČNA ZVIJEZDA

Raste pola godine, a za Božić uvijek procvjeta

u iznosu od 45 eura

Podravska općina uskoro počinje s podjelom vrijednih poklon bonova umirovljenicima

POTVRDILI IZ HŽ-A:

Zbog izgradnje pothodnika dio državne ceste dva će mjeseca biti zatvoren za sav promet

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

Upišite pojam koji želite pretraživati