Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Studija: Ova hrana povećava rizik od raka, kućanstva s malim primanjima posebno su ugrožena

Poznato je kako industrijski prerađena hrana kao što je sladoled, šunka, grickalice prilično nezdravi, a znanstvenici smatraju kako bojila, konzervansi, zaslađivači u toj hrani mogu povećati rizik od raka.

Center Research UK i Svjetski fond za istraživanje raka financirali su studiju prema kojoj postoji direktna poveznica između prerađene hrane i povećanja rizika od mnogih vrsta raka. Tim koji je studiju i vodio ocijenio je da se ne može dokazati obzirom da je utemeljena na promatranjima odnosno na tome da su se ljudi prisjećali što su jeli. No, u Ujedinjenom Kraljevstu gdje se istraživanje i provodilo jede se previše prerađene hrane.

Jasna je stvar kako ta industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi kada doma kuhaju ne dodaju, a to su uglavnom razni konzervasni i zaslađivači čija je svrha poboljšati okus i produžiti trajanje hrane. Tu uglavnom ulazi kupovnih kruh, keksi, razne žitarice za doručak, kolači…

Međutim, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi kako nije ni svaka prerađena hrana tako loša obzirom da je nekek namirnice potrebno preraditi da bi bile sigurne za konzumaciju kao što je mlijeko recimo. Prethodne studije su pak ukazale na to da postoji veza između prerađene hrane i bolesti srca, dijabetesa i pretilosti.

U studiji objavljenoj u eClincalMedicine tim je ispitao prehranu 197.426 ljudi u dobi od 40 do 69 godina, a njihovo je zdravlje praćeno jedno desetljeće kao što je i analiziran njihov rizik od razvoja raka. Studija je pokazala da je veća konzumacija industrijski prerađene hrane povezana s razvojem raka generalno, a najviše raka mozga i jajnika, a povezana je i s većim rizikom umiranja od raka. Znanstvenici su također otkrili da su ljudi kojima se prehrana najviše sastoji od industrijski prerađene hrane (41%) imali 7% veći rizik od raka od onih s manjim unosom prerađene hrane (9%).

Glavna autorica studije kaže kako su kućanstva s nižim primanjima posebno ugrožena obzirom da je ultraprerađena hrana jeftina i najnezdravija te dodaje kako bi minimalno prerađena hrana i svježe pripremljena trebala biti subvencionirana, piše N1.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

RAZLOZI POVEZANI S PROIZVODNJOM

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za visoki krvni tlak

DOBIT ĆE JU SVAKO KUĆANSTVO

„Molvarska košarica“ ove godine broji 13 proizvoda vrijednih više od 50 eura

RADOVI PRIVEDENI KRAJU

FOTO Obnovljeno je školsko igralište u Ferdinandovcu

Obavijest potrošačima

U svježem povrću iz Albanije otkrivena tvar štetna za zdravlje

S debljinom bi do 2030. Moglo živjeti milijun hrvata

Ministarstvo zdravstva objavilo Akcijski plan za prevenciju bolesti koja prijeti trećini građana

POGLEDAJTE DETALJE

Iz HZMO-a stigla dobra vijest za brojne umirovljenike!


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati