Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Premijer Andrej Plenković najavio je novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića. Naglašeno je da će podrška u financiranju dječjih vrtića biti od 6,25 posto pa čak do 50 posto prosječne cijene ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine.

Tako bi država sufinancirala 50 posto cijene vrtića u prvoj skupini, 43,75 u drugoj, 37,5 u trećoj, 31,25 u četvrtoj, 25 u petoj, 18,75 u šestoj, 12,5 u sedmoj skupini te 6,25 u osmoj skupini, s tim da se u prvoj skupni nalaze najmanje razvijeni dijelovi Hrvatske, a u osmoj najrazvijeniji. Što se tiče prve skupine u Koprivničko–križevačkoj županiji, nema niti jedne općina koja spada u prvu kategoriju, ali već u drugu ih spada njih osam. Radi se o općinama Novo Virje, Sokolovac, Sveti Petar Orehovec, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Gornja Rijeka, Legrad i Gola. U treću skupinu spadaju Rasinja, Sveti Ivan Žabno, Hlebine, Kalnik, Podravske Sesvete, Koprivnički bregi, Virje i Peteranec. Četvrtu skupinu čine Drnje, Đelekovec, Molve, Novigrad Podravski i Koprivnički Ivanec. U petoj su Kalinovac i Đurđevac, šestoj Križevci, a jedino Koprivnica spada u osmu i najrazvijeniju sredinu. Spomenimo da s podravsko-prigorskog kraja još Pitomača spada u treću kategoriju.

Na području Varaždinske županije 28 je jedinica lokalne samouprave, od kojih je jedna svrstana u prvu skupinu, a to je Donja Voća, drugu skupinu puni Martijanec, u trećoj skupini su Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Cestica, Visoko i Bednja, a u četvrtoj Jalžabet, Petrijanec, Vinica, Breznica, Maruševec, Klenovnik, Breznički Hum i Lepoglava. Petu skupinu čine Novi Marof, Ljubešćica, Sračinec, Beretinec i Vidovec, u šestoj su Ivanec, Varaždinske Toplice, Kneginec, Veliki Bukovec, Trnovec i Sveti Ilija, u sedmoj je Ludbreg, a u osmoj Varaždin.

Zorni primjer mogao bi se naći u Općine Martijanec, koja je u drugoj skupini. Ekonomska cijena vrtića je 237 eura, od čega su roditelji plaćali 73, a općina 164 eura. Sada će država davati 129 eura i kada bi općina izdvojila 108, što je oko 55 eura manje nego što je sad davala, to bi značilo da bi vrtić u Martijancu bio besplatan.

Kao što se vidi tu ima nekih nelogičnosti u vezi fiskalne moći pojedinih općina. Tako Gola, koja ima izrazito visoki proračun zbog rudne rente, spada u Drugu kategoriju, a Hlebine kao općina s najmanjim proračunom potpada u kategoriju više. No, stupanj razvijenosti se ne mjeri s visinom proračuna, nego razinom zaposlenosti, gospodarske aktivnosti i slično, pa se tako ponekad dolazi do nelogičnosti u ovoj vrsti subvencija.

Nadalje, problematičan je i izračun ekonomske cijene vrtića te prosjeka cijene smještaja po djetetu, jer su zbrojena ukupna sredstva koja gradovi i općine ulažu u predškolski odgoj i obrazovanje, ne uzimajući u obzir da su rashodi za zaposlene različiti u različitim gradovima i općinama. Konačno, upitno je i na koji način će se temeljem ove Uredbe ujednačiti cijene smještaja, odnosno udio kojeg roditelji plaćaju, a da se pritom uzme u obzir njihov socioekonomski status, budući da je i taj segment ostavljen na izbor općinama i gradovima, koje će neovisno o primljenim sredstvima iz državnog proračuna proizvoljno odlučivati o cijeni smještaja – naveli su u iz sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izvještaj zavoda za zapošljavanje

Novi rekordni minimum ljudi u potrazi za poslom u našoj županiji

prometne nesreća s oziljeđeno osobom

Pijan bez vozačke zabio se u automobil, koji je sletio s ceste, ozlijeđen putnik

Songkillersi rasplesali ljubitelje dobre glazbe

VIDEO Koprivničanci se njišu u ritmu funka


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati