SEZONA MEDVJEĐEG LUKA

Šume su trenutno pune ove dobro poznate biljke koja snižava krvni tlak i kolesterol

Sezona medvjeđeg luka u punom je jeku. Poznat i kao divlji češnjak, jedna je od najljekovitijih biljaka koja raste u šumama našega kraja. Njegova snažna aroma i bogatstvo hranjivih tvari čine ga pravim prirodnim eliksirom zdravlja. U ovom članku istražujemo sve zdravstvene dobrobiti medvjeđeg luka i kako ga uključiti u prehranu.

1. Prirodni antibiotik i snažan saveznik imuniteta

Medvjeđi luk poznat je po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Zahvaljujući visokom udjelu alicina, spoja koji se oslobađa prilikom rezanja ili usitnjavanja listova, ova biljka djeluje kao prirodni antibiotik. Redovita konzumacija medvjeđeg luka može pomoći u jačanju imunološkog sustava i zaštiti organizma od infekcija.

2. Čistač organizma i detoksikacija

Ova biljka poznata je i po svojoj moći čišćenja organizma. Medvjeđi luk potiče izbacivanje toksina iz tijela te podržava zdravlje jetre i bubrega. Zahvaljujući bogatom sastavu antioksidansa, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje stanica.

3. Snižava krvni tlak i štiti srce

Brojna istraživanja pokazuju da konzumacija medvjeđeg luka može pozitivno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila. Alicin djeluje na snižavanje krvnog tlaka, smanjuje loš kolesterol (LDL) i poboljšava cirkulaciju. To ga čini odličnim prirodnim lijekom za prevenciju srčanih bolesti.

4. Poboljšava probavu i potiče zdravlje crijeva

Medvjeđi luk djeluje kao prirodni prebiotik, potičući rast dobrih bakterija u crijevima. Njegova konzumacija može pomoći kod probavnih smetnji, nadutosti i zatvora, a istovremeno podržava zdravlje crijevne flore.

5. Prirodni borac protiv upala

Zahvaljujući visokom udjelu sumpornih spojeva, medvjeđi luk ima snažna protuupalna svojstva. Može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa, reume i drugih upalnih stanja.

Kako koristiti medvjeđi luk u prehrani?

Medvjeđi luk najbolje je konzumirati svjež, kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva. Možete ga dodati u salate, juhe, pesto umake ili jednostavno posuti nasjeckane listove preko jela. Također, može se pripremiti tinktura ili čaj od medvjeđeg luka za dodatnu potporu zdravlju.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najzdravije gazirano piće na svijetu: Snižava kolesterol, ali ne samo to…

MISLI NA ZDRAVLJE

Ove popularne slastice snižavaju kolesterol i zato, slobodno “navalite”

ODRŽANA 138. SKUPŠTINA dvd-A RASINJA

“Najveći izazov bila je poplava u lipnju prošle godine”