Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
RASKOL U UDRUZI SAMACA

Sumnjamo da postoji “crni fond” predsjednice

U županijskoj Udruzi samaca došlo je do svojevrsnog raskola jer su pojedini članovi Upravnog i Nadzornog odbora posumnjali da predsjednica Barbara Matoničkin nezakonito raspolaže financijama.

To je bio razlog da nezadovoljni članovi pozovu i ekipu Podravskog lista na izvanrednu izbornu skupštinu Udruge, no predsjednica Barbara Matoničkin i tajnik Ivan Mađarić izbacili su našu ekipu uz prijetnju da će zvati i policiju ako ne napustimo restoran u kojem su zasjedali.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Naša ekipa ispoštovala je zahtjev predsjednice i tajnika, a skupština je završila na način da su iz Udruge „izbačeni“ Slavko Harambašić, Grozdana Kralj, Branka Borčić i Stjepan Pintarić, članovi Upravnog i Nadzornog odbora koji prozivaju Barbaru Matoničkin za netransparentnost i svojevrsnu diktaturu. 

Oni pak ističu da samo traže da se Udruga vodi transparentno i da svi članovi imaju uvid na što se točno troši novac. Lani su, dodaju oni, prihodi Udruge od članarine, plaćanja članova za druženja i večera te potpore od Grada i Županije iznosili oko 105.000 kuna, a predsjednica im nije detaljno obrazložila niti opravdala izdatke. 

Burno je bilo na skupštini Udruge

– Sumnjamo da postoji „crni fond“ predsjednice, što se i iščitava iz papira na kojem je blagajnica vodila evidenciju. Mi smo od knjigovođe zatražili na uvid rashodovnu stranu, ali je nismo dobili, a kako je blagajnica koristila trgovački i papir od kalendara za pisanje izdataka i pritom navodila fond, s pravom sumnjamo da novac ne troši transparentno – kaže Slavko Harambaša. 

Branka Borčić, koja je bila i potpredsjednica, ističe da bez obzira na svoju funkciju nije imala pravo pristupa računu. Tek prije mjesec dana, kad se digla „buka“ oko poslovanja Udruge, predsjednica je u banci i nju ovlastila za polaganje novca. 

-Samo želimo da svaki član ima koristi od prihoda koje ostvaruje Udruga. Transparentnim vođenjem financija članovi bi sigurno imali svojevrsne povlastice prilikom druženja i izleta – kaže Branka Borčić.

Predsjednica Barbara, dodaje Grozdana Kralj, najavljivala je svoju ostavku još prije pola godine, a umjesto povlačenja počela je očito provoditi svoju diktaturu u Udruzi. Tako je i prije sporne prošlotjedne skupštine, kaže Gordana, nazivala članove i lobirala da podrže njen plan o micanju pobunjeničke struje. 

– Zanimljivo je i da tvrdi da nas je arbitražni sud izbacio iz Udruge, a po statutu to može učiniti samo skupština. I kad se na spornoj skupštini glasovalo o našem izbacivanju, od 34 člana s pravom glasa, među kojima mi nismo bili, njen stav podržalo je njih 17 pa ni tu nema pravnog temelja da nas „izbriše“ iz članstva. Zabranila nam je i da ubuduće dolazimo na druženja nedjeljama, no to joj neće proći jer ćemo mi, bez obzira na njenu odluku, biti dio tih druženja koja svima nama puno znače. Nadamo se da će članovima vrlo brzo biti jasno tko je u pravu te da će izabrati one koji su spremni transparentno voditi Udrugu. Mi za razliku od nje nećemo nikoga „pritiskati“ jer nas ne zanimaju rukovodeće funkcije, nego isključivo zakonito poslovanje Udruge – zaključila je Grozdana Kralj. 

Predsjednica Barbara Matoničkin odbila nam je dati bilo kakvu izjavu pa tako i komentirati tvrdnje izbačenih članova.

Članovi koji su izbačeni iz županijske Udruge samaca

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI