Suprugu tukao pred djecom, nije vodio brigu o djetetu invalidu, drugo dijete vrijeđao

Općinski sud u Bjelovaru, pod čiju pravnu nadležnost pripada križevački kraj, ovih je dana potvrdio optužnicu protiv zlotvora iz okolice Križevaca kojeg tužitelji terete za kaznena djela nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tužna obiteljska priča, kojoj su bili izložena djeca i supruga okrivljenog zlotvora, opisana je u optužnici bjelovarskih tužitelja čijih će se navoda okrivljeni zlotvor (podaci poznati redakciji, no zbog zaštite žrtava ih prema zakonu ne smijemo objaviti), braniti na Općinskom sudu.

Četiri godine nesretna je obitelj trpjela maltretiranje zlog čovjeka koji je očito, samo na papiru bio suprug i otac. Od 2015. pa do kraja 2019. godine u obiteljskoj je kući nedaleko od Križevaca verbalno i tjelesno zlostavljao svoju suprugu. Vrijeđao ju je raznim pogrdnim riječima govoreći joj da je glupača, psovao joj, govorio joj da ništa ne radi i omalovažavao ju je pred prijateljima i rodbinom. I pred njima joj je govorio razne pogrdne riječi, a na nju je i tjelesno nasrtao.

Jednom ju je uhvatio za kosu i vukao, rukama je uhvatio za vrat i počeo je daviti, gađao ju je mobitelom tako da je mobitel udario u zid i razbio se. Uz to, znao ju je pretući rukama tako da je jadna žena pala na pod. Zbog svega je žena uzela djecu i zajedno s njima pobjegla iz kuće od supruga zlostavljača. Sve to činio je pod utjecajem alkohola, a u stanje alkoholiziranosti počesto se dovodio, navodi se u prvom dijelu optužnice.

Drugi dio optužnice otkrio je kakav je zlotvor bio prema svojoj djeci. Gotovo nezamislivo da takvih ljudi ima. Tako je kao otac, vrlo često se dovodeći u alkoholizirano stanje, suprugu maltretirao ne mareći što to čini pred djecom. Osim toga, nije vodio brigu o prehrani, odijevanju, higijeni i zdravlju djece, već je svu brigu prepustio supruzi. Tako je u srpnju 2019. godine, navodi se u optužnici, kada je njegova supruga otišla k liječniku i njemu povjerila čuvanje djece do povratka, nije ostao s djecom iako je njihovo prvo dijete invalid, nego je otišao u mjesnu birtiju piti i ostavio djecu bez nadzora odrasle osobe.

Ne prihvaćajući djetetov invaliditet, supruzi nije dozvolio da podnese zahtjev kako bi ostvarilo pravo na asistenta koji bi joj pomogao oko njege i brige za dijete, niti je na koji način sudjelovao oko brine za to dijete-invalida. A to je nesretno i nedužno biće zahtijevalo presvlačenje, kupanje, hranjenje, nabavku lijekova i drugih potrebnih stvari. Uz sve to, dijete kojemu je to bilo potrebno nije vodio na liječničke preglede, a drugom djetetu nije pomagao pri učenju, nije odlazio na roditeljske sastanke u školu.

Slobodno vrijeme s djecom nije provodio, niti se s njima družio, a kada je bio s njima, drugo je dijete verbalno vrijeđao i psovao. Za kazneno djelo nasilja u obitelji predviđena je kazna zatvora od jedne do tri godine, a za povrede prava djeteta predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora. Dakle, ako bude proglašen krivim, ne piše mu se dobro te može vrlo ozbiljno završiti na dulje vrijeme iza rešetaka.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI