Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Suša se odrazila i na lješnjake pa je urod manji za čak 70 posto!”

Darko Krčmar iz Đurđevca već se osam godina bavi eko uzgojem lješnjaka. Iako bi ova godina s obzirom na starost sadnica trebala biti najobilatija po urodu, suša je, ističe on, odradila svoje, što se odrazilo i na plodove kojih je znatno manje.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Lani sam dobio oko tri tone, a ove sezone urod će iznositi oko 1,5 tona. To je za 50 posto manje u odnosu na lani, a postotak smanjenog uroda je još već kad se uzme u obzir činjenica da je ova osma godina trebala biti najrodnija. Sadnice u punom rodu mogu dati između dva i tri kilograma lješnjaka pa kad podvučem crtu, meni će urod zapravo biti manji za 70 posto – priča nam Darko Krčmar.

Iako je ove godine urod na njegovih 2500 sadnica znatno smanjen, Darko se ne žali jer je svjestan da se u uzgoju događaju i lošije godine.

– Ne može svaka godina biti idealna bez obzira na trud koji se ulaže u uzgoj. Protiv prirode ne možemo se boriti i svjestan sam toga. Nadam se da će iduća godina biti puno bolja, a bez obzira na smanjeni urod očekujem da će na kraju biti ipak na pozitivnoj nuli – kaže Darko Krčmar.

S obzirom na smanjeni urod Darko će se okrenuti isključivo prodaji na kućnom pragu kako bi na taj način kompenzirao gubitke. Trenutno kilogram očišćenih lješnjaka prodaje za 60 kuna i s tom se cijenom, naglašava on, može „pokriti“.

– Prodaja otkupljivačima trenutno je neisplativa jer će ponuditi deset kuna za kilogram u ljusci. Primjerice, lani su plaćali 17 kuna za kilogram u ljusci. Očito je sve više uzgajivača pa zbog toga pada otkupna cijena. Meni je uzgoj prvenstveno hobi jer imam svoj posao pa ću nekako „pregurati“ ovu lošu godinu – kaže Darko Krčmar.

U planu je, dodaje on, i oglašavanje putem društvenih mreža jer sve više uzgajivača na taj način najlakše dolazi do kupaca.

– Na ruku nam ne ide inflacija jer lješnjaci nisu nešto što je nužno pa će se ljudi toga lako odreći. No, uvijek se nađu oni kojima su lješnjaci neizostavni dio prehrane pa vjerujem da ću sam prodati kompletan ovosezonski urod – zaključio je Darko Krčmar.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI