Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
svaka deseta osoba je vatrogasac!

Profesionalka Lana jedna je od čak 9000 vatrogasaca u našoj županiji

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Koprivničko-križevačka i Sisačko-moslavačka županija već dugo slove za najvatrogasnije županije u zemlji, a kad se pogledaju podaci o broju vatrogasaca i društava diljem Podravine i Prigorja, jasno je i zašto. Naime, u mreži Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije trenutno broji ukupno 8972 vatrogasca – što znači da je svaka deseta osoba od 15 godina i starija vatrogasac!

Detalj s polaganja vatrogasnih ispita u našoj županiji

Dodajmo i kako je među njima čak 7872 i formalno osposobljenih za vatrogastvo. Svake godine vatrogasna zajednica radi na prijemu novih članova, ali i osposobljavanjima pa je tako tijekom 2022. godine bilo održano 25 tečajeva osposobljavanja za različita vatrogasna zvanja i specijalnosti, a uspješno ih je završilo 640 osoba! Podravska i prigorska sela, pa i gradovi žive za dobrovoljno vatrogastvo, imamo čak 138 DVD-ova, od čega čak 19 s najmanje 20 operativnih vatrogasaca. Inače, sva dobrovoljna vatrogasna društva i tri javne vatrogasne postrojbe gradova udruženi su u 21 vatrogasnu zajednicu.

U naše profesionalne postrojbe zadnjih godina sve više dolaze mladi vatrogasci i vatrogaskinje, a jedna od njih je i Lana Baniček koja je dvije godine bila u DVD-u Draganovec, a danas radi profesionalno u JVP-u Koprivnica. I dok većina vatrogasaca ima obiteljsku priču, Lana je jedina u obitelji u ovom poslu.

– Ma posao je super i muški kolege su mene i kolegice odlično prihvatili. Posao jest zahtjevan, može biti i opasan, no ako radiš što voliš, a posebno ako štitiš druge i pomažeš, onda je sve lakše – priča nam Lana Baniček koja planira čak upisati i fakultet, smjer Zaštita od požara, bude li, navodi – prilike.

Lana trenutno radi na „dislokaciji“ u Podravci, no želja joj je, svakako jednog dana raditi stalne terenske poslove. Već u studenom odradila je i prvu intervenciju na požaru obiteljske kuće u Herešinu. Ističe kako bi svakako poručila mladima da se uključe u rad svojih DVD-ova i tko zna, možda baš netko od njih danas-sutra postane i profesionalni vatrogasac. Kako bi bili što spremniji, brži i kvalitetniji u zaštiti imovine i ljudi, cijela JVZ raspolaže s čak 259 vatrogasnih vozila, među kojima su vozila za gašenje požara vodom, pa vodom i pjenom, prahom, terence za gašenje u šumama, 15 autocisterni, vozila za spašavanje s visokih zgrada, brojne kombije, specijalno vozilo za nesreće s opasnim tvarima, čamce za spašavanje…

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati