Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svake godine u svojim domovina od struje stradaju tisuće ljudi, moguća je prividna smrt

Piše: dr. Ivo Belan

Električna struja sve je veća opasnost u kući. Naime, sve se više koristi električna struja, a s druge strane, ne pridajemo dovoljnu pažnju zaštitnim mjerama. Djeca su često žrtve. Rukovanje električnim aparatima u domaćinstvu, radioaparatom i televizijskim prijemnikom postali su sastavni dio svakodnevnog života.

Ozljede i smrt od električne struje najčešći su kad su izolacije istrošene, vodovi prekinuti, električni stupovi srušeni. Neispravni električni aparati (glačala, grijalice) te neupućenost i loše rukovanje električnim uređajima često su uzrok nesreće. To se sve odnosi i na domaćinstva i na industriju. Vlažna zemlja neobično je opasan faktor kod takvih nezgoda. Ljudski organizam vrlo dobro provodi električnu energiju! Koliko će biti djelovanje struje na tijelo, ovisi o stanju kože. Ako je koža topla i vlažna, efekt će biti jači, možda i koban, međutim kroz deblju, hladnu i suhu kožu efekt neće biti tako jak. Do smrti od udara električnom strujom dolazi zbog paralize srca i disanja.

Česta je prividna smrt

Što sve nastaje na čovjekovu tijelu ako doživi udar električnom strujom? Na mjestu ulaska električne energije na koži nastaju tzv. električni pečati, kružnog ili prugastog oblika (u stvari otisak provodnika) i najčešće su sivo-bjelkaste boje. Na tom mjestu mogu nastati opekotine, toliko jake da tkivo pougljeni. Kasnije na opečenim mjestima nastaju kraste. Osim tih promjena, na mjestu ulaska struje pojavljuju se grčevi u mišićima, unesrećeni ne može pustiti uhvaćenu žicu, sruši se i često gubi svijest. Disanje je u većini slučajeva onemogućeno. Bolesnici u pravilu teže podnose električni udar, a osobito srčani bolesnici. Valja istaknuti da i unatoč tome što se kod ozlijeđenog ne čuju otkucaji srca, premda ne diše i leži bez svijesti ipak se često pokazalo – ako se na vrijeme počne primjenjivati umjetno disanje – da je to bila samo prividna smrt. Nije mali broj onih koji su i oživjeli i vratili se iz “smrti”.

Što poduzeti

Bez obzira na prirodu ozljede, prije svega treba prekinuti protok električne struje kroz tijelo žrtve. Dakle, najprije moramo odvojiti žrtvu od provodnika pod najlonom. Učinimo to što je moguće prije i pazimo da pritom i sebe ne izvrgnemo opasnosti. Pri om ćemo se poslužiti nekim izolatorom npr. staklom, porculanom ili suhim drvetom. Stanite na komad gume ili suhe daske ili stavite na ruke zaštitne rukavice. U nekim slučajevima bit će lakše isključiti struju, nego odstraniti unesrećenoga iz strujnog kruga. Mali električni uređaji mogu biti odstranjeni jednostavnim povlačenjem njihove izolirane žice. Ako je stanje unesrećenog teško, sljedeći korak je primjena umjetnog disanja.

Dobra je metoda – žrtva leži na trbuhu, a onaj koji pruža pomoć pritišće grudni koš sleđa. Isto je tako praktična i jednostavna metoda “usta na usta” ili tzv. “poljubac života”. Također će biti potrebna i masaža srca. Dok pružamo tu pomoć pošaljimo nekoga da što hitnije pozove liječnika.        

U svakom slučaju, umjetno disanje treba davati dovoljno dugo ili dok liječnik ne proglasi unesrećenoga mrtvim. Neka nam nikada ne bude teško upozoravati djecu na opasnost koja im prijeti, a kojima su oni posebno izloženi.

Prenesimo žrtvu u bolnicu što je prije moguće ili pozovimo na mjesto nesreće hitnu pomoć.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI