Svaki dan po jedna krađa u našoj županiji, policija otkriva svakog trećeg lopova

        krađa, policija otkrila

        svakog trećeg lopova

Nema dana da se ne dogodi kakva provala i krađa na području naše županije, a dojam je da su se u ova krizna vremena nekako zaredale provale u stanove, obiteljske kuće i vikendice, a krade se sve i svašta.

U policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj doznajemo kako je u prvoj polovici ove godine bilo 76 krađa, a 58 teških krađa i zajedno je napravljena šteta od 880.000 kuna. Lani je šteta u manje krađa i teških krađa bila više od 1,4 milijuna kuna, no prvenstveno zbog težih krađa. Ipak, ove u odnosu na prvu polovicu prošle godine znatno je više običnih krađa. Lani ih je u prvih šest mjeseci bilo 49, a šteta nešto manja od 300.000 kuna. Ove godine 76, a šteta 507.000 kuna. Međutim, ove je godine koprivničko-križevačka policija nešto uspješnija u razrješenju krađa, otkrila je počinitelje u 42 posto slučajeva, u odnosu na 34 protekle godine. Lani je pak bila uspješnija u razrješenju težih krađa s 56,4 posto, a ove godine tek 29,3 posto.

Financijski najveća šteta napravljena je u krađi koja se dogodila potkraj lipnja u Virju. Policija zbog istrage ne može otkriti o kojem se iznosu radi.

– U jutarnjim satima 30. lipnja, u Virju na Trgu Stjepana Radića, nepoznati počinitelj provalio je u teretni automobil iz kojeg je otuđio više desetaka tisuća kuna. Policija provodi kriminalističko istraživanje te i dalje traga za nepoznatim počiniteljem i otuđenim novcem – doznajemo u policiji.

Policija, uz uobičajene stvari poput zaključavanja vrata i zatvaranja prozora te uključenja alarma, navodi i kako je bitno da uz kuću ne ostavljate predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

– U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte „špijunkom“ kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama – poručuju za one koji su kod kuće, a moguće su žrtve provale.

– Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same, djeca… Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

Policija poručuje i da se novac i zlato ne drže u posudama u kuhinji, pod jastukom, među odjećom… Upravo tamo lopovi najprije „kopaju“:

– Ono što se ne radi jest pričanje u javnosti kad i koliko putujete, niti ostavlja takve poruke na sekretarici. Nemojte razglasiti da ste upravo dobili plaću, kupili kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu – kažu u PU koprivničko-križevačkoj. Ističu i da je bitno ključ ostaviti osobi od povjerenja koja će češće obilaziti stan ili kuću te biti u dobrim odnosima sa susjedima koji će vama ili policiji dojaviti ako vide nešto sumnjivo.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI