Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svaki dan po jedna krađa u našoj županiji, policija otkriva svakog trećeg lopova

        krađa, policija otkrila

        svakog trećeg lopova

Nema dana da se ne dogodi kakva provala i krađa na području naše županije, a dojam je da su se u ova krizna vremena nekako zaredale provale u stanove, obiteljske kuće i vikendice, a krade se sve i svašta.

U policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj doznajemo kako je u prvoj polovici ove godine bilo 76 krađa, a 58 teških krađa i zajedno je napravljena šteta od 880.000 kuna. Lani je šteta u manje krađa i teških krađa bila više od 1,4 milijuna kuna, no prvenstveno zbog težih krađa. Ipak, ove u odnosu na prvu polovicu prošle godine znatno je više običnih krađa. Lani ih je u prvih šest mjeseci bilo 49, a šteta nešto manja od 300.000 kuna. Ove godine 76, a šteta 507.000 kuna. Međutim, ove je godine koprivničko-križevačka policija nešto uspješnija u razrješenju krađa, otkrila je počinitelje u 42 posto slučajeva, u odnosu na 34 protekle godine. Lani je pak bila uspješnija u razrješenju težih krađa s 56,4 posto, a ove godine tek 29,3 posto.

Financijski najveća šteta napravljena je u krađi koja se dogodila potkraj lipnja u Virju. Policija zbog istrage ne može otkriti o kojem se iznosu radi.

– U jutarnjim satima 30. lipnja, u Virju na Trgu Stjepana Radića, nepoznati počinitelj provalio je u teretni automobil iz kojeg je otuđio više desetaka tisuća kuna. Policija provodi kriminalističko istraživanje te i dalje traga za nepoznatim počiniteljem i otuđenim novcem – doznajemo u policiji.

Policija, uz uobičajene stvari poput zaključavanja vrata i zatvaranja prozora te uključenja alarma, navodi i kako je bitno da uz kuću ne ostavljate predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

– U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte „špijunkom“ kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama – poručuju za one koji su kod kuće, a moguće su žrtve provale.

– Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same, djeca… Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

Policija poručuje i da se novac i zlato ne drže u posudama u kuhinji, pod jastukom, među odjećom… Upravo tamo lopovi najprije „kopaju“:

– Ono što se ne radi jest pričanje u javnosti kad i koliko putujete, niti ostavlja takve poruke na sekretarici. Nemojte razglasiti da ste upravo dobili plaću, kupili kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu – kažu u PU koprivničko-križevačkoj. Ističu i da je bitno ključ ostaviti osobi od povjerenja koja će češće obilaziti stan ili kuću te biti u dobrim odnosima sa susjedima koji će vama ili policiji dojaviti ako vide nešto sumnjivo.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

završena je prva faza projekta

Starinska voćka zasađena u još dva podravska mjesta

PRVA FAZA UREĐENJA JE U TIJEKU

Radnici Komunalca posadili više od 100 stabala na groblju u Goli

Podravski na mjestu događaja

FOTO: Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno pored automobila nedaleko od Koprivnice

radovi vrijedni 132 tisuće eura

FOTO Općina je modernizirala 270 metara nerazvrstane ceste

razigran i rastrčan iako se uvelike razlikuje od ostalih pasa

FOTO/VIDEO Tronožni psić Jacky pravi je lajavi veseljak!

stvarat će prijeko potreban hlad

Na dječjem igralištu posađene lipe i likvidambri

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati