Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
podravci i prigorci neuredni platiše

Svako dijete koje se rodi u startu duguje 500 eura!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Zvuči nevjerojatno, no gledamo li podatke Državnog zavoda za statistiku – svaka beba koja se rodi u Koprivničko-križevačkoj županiji u startu je dužna 500 eura! Naime, ukupan dug Podravaca i Prigoraca za kredite, račune za mobitel ili režije iznosi vrtoglavih 50 milijuna eura! Na otprilike 100.000 žitelja radi se o prosječnom dugu od 500 eura po osobi.

No, situacija je ozbiljnija ako se gleda ono radno aktivno stanovništvo koje i realno može zapasti u dugove. Tu smo među lošijim županijama, a svaki od 33.000 radno aktivnih Podravaca i Prigoraca duguje čak 1515 eura. Varaždinci, primjerice, duguju nešto manje od 1200, Međimurci 1155, a naši susjedi iz Bjelovarsko-bilogorske županije čak 1855 eura po osobi.

Gledamo li vrstu duga, onda su žitelji naše županije najviše dužni za kredite i račune poput onih teleoperaterima, za plin i struju (privatni opskrbljivači), pa i televiziju. Dug iznosi čak 39 milijuna eura. Preostali dug od 11 milijuna eura odnosi se na dug prema državi u 95 postotnom udjelu (porezi, doprinosi, struja), dok je dug od oko pola milijuna eura općinama, gradovima i županiji, pretežito za komunalije ili određene naknade.

Koprivničko-križevačka (10,95 posto) županija već je godinama sinonim za ogromne dugove potrošača, a prema zadnjim podacima DZS-a, samo su Bjelovarsko-bilogorska (11,11 posto) i Sisačko-moslavačka (12,71 posto) lošije kad je riječ o udjelu duga u broju radno aktivnih žitelja. Dugove u našoj županiji pak ima nešto više od 7000 stanovnika, što je sedam posto svih stanovnika i u tome smo u samom vrhu. Inače, najuredniji platiše su stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je dužno tek 4,36 posto stanovnika. U našoj županiji, već tradicionalno, loše stoje Križevci koji su nekad bili vodeći po udjelu dužnika u odnosu na broj stanovnika, a sad su peti grad.

Ispred njih su Sisak, Čakovec, Vukovar i Petrinja. Dužno je čak 1454 Križevčana od njih 18.500 ukupno. Inače, u 10-ak tisuća stanovnicima većoj Koprivnici dužno je „tek“ 1542-oje stanovnika, a ukupni dug je 13,4 milijuna kuna. Po njemu je podravska metropola na 24. mjestu po visini duga u gradovima. Primjerice, Čakovčani su dužni čak devet milijuna eura više, a Bjelovarčani 12 milijuna eura više.

DUG RADNO AKTIVNOG STANOVNIŠTA

ŽUPANIJAUKUPAN DUG (mil. eur)PROSJEČAN DUG (eur)
Koprivničko-križevačka49,21515
Varaždinska79,91194
Međimurska48,71155
Krapinsko-zagorska61,71541
Bjelovarsko-bilogorska66,11885
Virovitičko-podravska34,51378
Izvor: Fina 2023.

PODUZEĆA DUŽNA 10 MILIJUNA EURA

Osim građana, svoje dugove imaju i poduzeća s područja Koprivničko-križevačke županije. Naime, poduzetnici, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju neki posao dužni su oko deset milijuna eura, od čega je 70 posto duga kod pravnih i fizičkih osoba sa zaposlenima. Manje dugove od naše županije imaju još tek Karlovačka i Ličko-senjska županija.

Razumljivo, najveći su oni dugovi iznad 360 mjeseci, a iznose 7,5 milijuna eura. Najmanje je dugova gdje rok plaćanja ne prelazi 30 dana, a to je tek 260.000 eura. Dodajmo i kako je prema stanju krajem ožujka 2022. godine prosječan dug porastao u deset županija, najmanje u Bjelovarsko-bilogorskoj (0,8 posto), a najviše u Zadarskoj županiji (42,0 posto). U Koprivničko-križevačkoj se, primjerice, smanjio.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

EKSPLOZIJA PLINSKE BOCE UNIŠTILA IM SVE ŠTO SU CIJELI ŽIVOT GRADILI

VIDEO Dragica: “Hoću samo svoju hižu, nikaj drugo mi ne treba, nikakvo bogatstvo!”

TU, MEĐU NAMA

FOTO/VIDEO Marijan Fuček jedini u Hrvatskoj izrađuje cimbule

Izbjegnuta tragedija

UPRAVO Muškarac vozilom sletio u kanal pun vode, spasili ga u zadnji čas

KANLIZACIJA JE ZAVRŠENA, PROČISTAČ DO KRAJA GODINE

Privodi se kraju projekt vrijedan 35 milijuna eura

Pokidao limeni krov

FOTO Jak vjetar oštetio Palaču pravde

BURAN VIKEND U ŽUPANIJI

Osam kaznenih djela, prometna s ozlijeđenima i požar

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI