Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PREKRŠAJI PROTIV JAVNOG REDA I MIRA U GODINU DANA SKOČILI ČAK 130 POSTO

U Koprivnici sve više prosjačenja i tučnjava. Policija najavila više ljudi na ulici

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Policijski pregled stanja sigurnosti u Koprivnici za 2023. godinu otkriva nam alarmantne podatke. Naime, Prekršaji protiv javnog reda i mira rasli su čak 130 posto. U 2022. godini tako je na području grada zabilježeno 81 takvo nedjelo, a lani je policija intervenirala 186 puta. Prednjače svađa i vika (79), što je triput više nego preklani te tučnjava (45), iako se zabrinjavajuće brojke odnose i na odavanje skitnji i prosjačenju, što možemo direktno povezati s otvorenim granicama i ulaskom Hrvatske u Schengen, jer je većina takvih koje je policija lovila bila iz Rumunjske. Sve to jasan je znak da će policije u buduće biti još više na ulicama, što su i sami naveli.

– Ovi su podaci zabrinjavajući te je s ciljem generalne prevencije potrebno u narednom razdoblju pojačati „vidljivost“ i prisutnost policije, osobito u područjima koja se ističu kao mjesta počinjenja ove vrste prekršaja – naveli su iz PP Koprivnica. Dodaju da je alkohol i dalje najučestaliji „okidač“ činjenja ovih prekršaja, ali ne i jedini. Primjerice, veliku ulogu igra i neodgovornost pojedinaca, jer bilježi se i značajan porast držanja životinja bez nadzora, koje onda ugrožavaju i najčešće grizu prolaznike i druge građane. Također, neodgovorni su i konobari po kafićima, jer policija sve više lovi one koji toče alkohol maloljetnim osobama, ili, pak, onima koji su već pijani. To se, jasno, najviše događa vikendima (petak i subota), kada se i općenito gledano počini najviše prekršaja. Posebno su „glave vruće“ u ljetnim mjesecima, iako je lani „veselo“ bilo i u prosincu, odnosno svibnju. Primjerice, u prosincu 2022. nije bilo prekršaja, a lani čak 14, a slične brojke odnose se i na svibanj. Ipak, policija je poseban naglasak stavila na prekršaje odavanja skitnji i prosjačenju, koja se najčešće događaju ispred trgovačkih centara, prije svih onog u Gospodarskoj ulici.

– Radi se o prekršajima koje čine organizirane skupine stranih državljana, a prednjače Rumunji, koji, lažno prikazujući da su gluho-nijeme osobe i da prikupljaju novac za humanitarne udruge i organizacije, kod građana izazivaju samilost te im isti daju novac. Često se radi o osobama koje se bave i drugim vrstama zabranjenih ponašanja poput razbojništava, krađa i provala – istaknuli su iz koprivničke policije. Mimo Prekršaja protiv javnog reda i mira, u porastu su i oni koji se tiču Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. U odnosu na 2022., takvi prekršaji lani su rasli gotovo 30 posto. Bilo ih je 68, odnosno 22 više. Iz policije ovaj put napominju da takav postotak ne čudi, jer je trend prijašnjih godina bio takav da je ta brojka konstantno bila u padu.

– I kod ovih je oblika protupravnih ponašanja alkohol osnovni generator i „okidač“ počinjenja prekršaja. Gotovo da se ne bilježi niti jedno nasilje u obitelji u kojima počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola. Nasilja u kojima su počinitelji pod utjecajem alkohola su znatno agresivnija, posljedice su daleko veće i često završavaju ozljeđivanjem oštećene osobe – naglasili su iz koprivničke policijske postaje, čije ćemo djelatnike, očito je, ubuduće češće gledati po gradskim ulicama.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Niti jedna tvrtka među 500 najboljih po plaćama, a najveće plaće isplaćuje Belupo

Istražili smo kakve su prosječne mjesečne neto plaće isplaćivali najveći poduzetnici u Podravini i Prigorju

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati