Hren je biljka koja se u našim krajevima koristi stoljećima, kako kao začin, tako i u ljekovite svrhe. Mnogi ne znaju koliko je zahvalna i isplativa za uzgoj, posebno u malim vrtovima. Jednom posađen, hren može rasti deset godina ili više, što ga čini dugoročnom investicijom za kućni vrt ili manje uzgojne površine. Svježi hren na tržnici i u trgovinama često dostiže visoku cijenu, a domaći hren je posebno cijenjen.
Hren najbolje uspijeva u plodnom, dobro dreniranim tlu, po mogućnosti lagano glinenom ili pjeskovito-glinenom. Preferira sunčano ili djelomično sunčano mjesto, a tlo treba biti vlažno, ali bez stajaće vode. Zbog snažnog rasta korijena, biljke treba saditi na razmak od 50 do 70 centimetara. Za sadnju se koristi zdrav korijen iz prethodne sezone ili kupljena sadnica. Korijen se polaže horizontalno 5 do 10 centimetara ispod površine tla, a nakon sadnje tlo se obilno zalijeva.
Njega hrena uključuje uklanjanje korova oko biljaka i povremeno dodavanje komposta ili prirodnog gnojiva. Glavni korijen bere se u jesen ili rano proljeće, kada biljka odmara. Svježi naribani hren može se čuvati nekoliko mjeseci u hladnjaku. Hren se lako razmnožava dijeljenjem korijena, što omogućuje širenje biljke i stvaranje većeg nasada bez dodatnog ulaganja u sjeme.
Mali vrt od pet do deset kvadratnih metara može proizvesti dovoljno hrena za kućne potrebe. Kako bi hren ostao sočan i ukusan, treba ga redovito brati, jer predugo ostavljeni korijeni postaju drvenasti i gorki. Biljke koje se razmnožavaju dijeljenjem korijena najbolje je zasaditi na novom mjestu kako bi se spriječilo širenje bolesti.
FOTO ilustracija