Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Svi pored nje samo prolaze misleći da je običan korov: Ova je biljka lijek protiv glavobolje i grčeva, čisti krv, smiruje živce…

Matičnjak je zeljasta biljka iz porodice usnatica. Bogata je vitaminom C i beta karotenom i u tradicionalnoj medicini se puno koristila za liječenje i prevenciju raznih bolesti. Spada u vrlo dobre medonosne biljke i pčele je rado posjećuju sakupljajući mnogo nektara. Na površini od 1 hektra mogu sakupiti oko 250 kilograma meda, piše Agroklub.

Najviše se cijeni i bere list jer u ostalim dijelovima biljke ima malo ljekovitih sastojaka. Listovi se beru, sakupljaju prije nego biljka procvjeta po toplom, suhom i sunčanom vremenu, a suši se u zasjenjenom i na prozračnom mjestu. Koristi se za smirenje živčanog sustava, kod nesanice, panike i stresa, oživljava i jača srce i dobar je za srčane bolesti. Osim toga čisti i krv, poboljšava kod nadutosti, grčeva u crijevima, želučanih tegoba, svih depresivnih stanja, dobar je protiv nadimanja u svim probavnim organima protiv proljeva i odličan za jačanje cjelokupnog organizma.

Djeluje povoljno na oslobađanje od stresa, napetosti, nesanice, a umiruje grčeve i mučninu, potiče apetit. Zbog antivirusnog djelovanja umanjuje upale u tijelu, redovno korištenje matičnjaka umanjuje anksioznost, piše Agroklub.

FOTO Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POMOGLI PROVEDBU TERAPIJSKOG JAHANJA

Ćiro betoni donirali pijesak Udruzi Osmijeh

BUDITE OPREZNI

Preporuka posjetiteljima Gradskog groblja uslijed ekstremnih vrućina

razlozi povezani s proizvodnjom

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za visoki krvni tlak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati