Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POVIJESNO POVEĆANJE RADNICI ĆE OSJETITI U SIJEČNJU 2024. GODINE

Svim radnicima Podravke i Belupa plaća uskoro raste za 150 eura

Zajedno s uvođenjem novog sustava plaća koji na snagu stupa 1. prosinca ove godine, svim radnicima Podravke i Belupa osnovna plaća povećat će se za dodatnih 150 eura bruto, priopćili su maloprije iz kompanije. Na ovaj način plaće radnika u Podravki porast će za 15 posto, dok će taj rast za radnike u proizvodnji i logistici iznositi prosječno 19 posto. 

Radi se o petom povećanju plaća u protekle dvije i pol godine te čak drugom povećanju plaća u ovoj godini. Rast plaća rezultat je najnovijeg dogovora s reprezentativnim sindikatima s kojima su predstavnici Podravke u četvrtak u Koprivnici zaključili novi krug pregovora. 

„Današnjim smo dogovorom nadogradili novi sustav plaća koji uvodimo 1. prosinca na način da će zbog novog sustava svi radnici Podravke i Belupa primiti znatno veću plaću. To znači da će, zahvaljujući svim promjenama koje smo dogovorili u srpnju i ovim dodatkom od 150 eura na osnovnu plaću, plaće naših radnika mjesečno porasti između 150 i 250 eura bruto. Pritom će, manjem broju radnika koji su imali osobito nelogične i nepravedne koeficijente u odnosu na složenost posla koji rade, mjesečna plaća porasti i više od 250 eura“, obrazložila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke. 

„Vjerujem kako svi na kraju možemo biti zadovoljni ovim dogovorom. Ovo je sigurno povijesno povećanje plaća za radnike Podravke i Belupa. Drago nam je što će doći do linearnog povećanja plaće za sve radnike u iznosu od 150 eura koji će biti sastavni dio tzv. osnovne plaće koja će služiti i kao baza za izračun posebnih dodataka. Time će plaća biti još nešto veća u odnosu na ono što je radnicima prezentirano posljednjih dana kroz informiranje o prelasku na novi sustav plaća. Jednako tako, zadovoljni smo što će rasti sve plaće radnika jer uvijek zastupamo tezu kako nije dovoljno baviti se samo minimalnom plaćom jer rastom samo tih iznosa plaće se sve više približavaju jedna drugoj što nije dobro obzirom na složenost i odgovornost koje svako radno mjesto nosi. Dobro je što je, u ovom slučaju, i poslodavac to prepoznao i što će kroz potpisivanje ovog Aneksa plaća svim radnicima rasti za ovo današnje potpisivanje“, poručio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV kao voditelj pregovaračkog tima sindikata.

Podsjetimo, 19. srpnja ove godine završili su kolektivni pregovori pregovaračkih timova Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD, kojima je dogovoren novi sustav plaća u Podravki i Belupu. Današnji dogovor o dodatnom povećanju plaća za 150 eura nadopuna je tom prilikom dogovorenih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.  

Novim sustavom plaća ukida se zastario tarifni sustav koji datira još iz 1997. godine i uvodi se moderniji i pravednijisustav kojim su ispravljene mnoge nelogičnosti u vrednovanju radnih mjesta. Zbog te promjene, mnogi radnici dobit će povećanje plaća, ali i bolje mogućnosti napredovanja. Međutim, kako bi svi u startu imali i financijsku korist od novog sustava te se lakše nosili s teškim tržišnim okolnostima i inflacijom, sa sindikatima je dogovoreno i dodatno povećanje plaća od 150 eura bruto za sve. Sve promjene na snagu stupaju 1. prosinca, a radnici će ih osjetiti s prvom plaćom u 2024. godini.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci

obilježen dan općine Novigrad Podravski

Načelnik Brljek: Mnogo radimo, ali najvažniji su ljudi, prijateljstvo i zajedništvo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati