Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
zbrinjavanje djece bez odgovarajuće skrbi

Svitanje skrbi o sedmero djece u unajmljenoj kući

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Sedmero djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi odnedavno živi u unajmljenoj kući na području Koprivnice, gdje im se trenutno pruža skrb. Radi se o socijalnoj usluzi organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku koprivničkog Centra Svitanje koja je krenula s prvim danom veljače. Prva je to kuća uzeta u najam za tu svrhu, kakvih će biti još, otkrio nam je ravnatelj Centra Mladen Fajdetić.

– Cilj je osigurati djeci da stanuju u okruženju sličnom obitelji. U jednoj stambenoj zajednici može biti do osmero djece do 18. godine. Potrebe ima, a uskoro ćemo vjerojatno pružanje takve usluge i proširiti tako da bi mogla niknuti još koja takva kuća – rekao nam je Fajdetić, napomenuvši kako su djeci na raspolaganju 24 sata na dan.

Kako smo doznali, lokacija kuće je tajna za javnost, no Fajdetić nam je opisao kako izgleda život u njoj.

– Djeca imaju svoj dnevni raspored. S obzirom da pohađaju jednosmjensku nastavu, prijepodne su u školi, a popodne nakon ručka s odgajateljicama pišu zadaće, ali imaju vremena i za ostale aktivnosti – pojašnjava Fajdetić, nadodavši kako su u kući trenutno smještena djeca u dobi od 7 do 15 godina.

Svi su im obroci osigurani, a kuhaju im same odgojiteljice. Prije škole imaju doručak, a nakon škole ih kod kuće čeka ručak. Valja nadodati kako djeca često i sama sudjeluju u pripremi obroka zajedno s odgojiteljicama, a uključuje ih se i u kućanske poslove. Djecu time uče odgovornosti, ali i samostalnosti.

– Pazimo da ne nisu previše vremena pred ekranima, a kako uskoro dolazi ljepše vrijeme, organizirat će se aktivnosti u dvorištu. Sadit će cvijeće, nešto povrća, a imaju posađene i neke voćke oko kojih treba voditi brigu – navodi Fajdetić, nadodavši kako djeca imaju vremena i za slobodne aktivnosti.

Djeci su na raspolaganju i nedavno donirani bicikli, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem dogovorene su povremene projekcije filmova u kinu, kao i odlasci na kazališne predstave. Aktivni su im i vikendi, u kojima djelomično rade i na domaćim zadaćama, a dio vremena djeci je osiguran za druženje, pa i viđanje s biološkim roditeljima. Briga se vodi i o slučajevima sezonskih bolesti, prehlada, ozljeda i drugih preventivnih radnji, otkriva Fajdetić, za što imaju spreman i ljekarnički ormarić koji se drži pod posebnim ključem.

Također, spominje se i mogućnost kupnje jedne takve kuće, uz pomoć Ministarstva.

– Najvažnije je da djeca ne budu u instituciji, da ih ne bude više od 50 u jednom smještaju. U manjim stambenim jedinicama želimo im omogućiti obiteljsko ozračje, iako smo svjesni da to nije moguće ostvariti u potpunosti – ističe Fajdetić, nadodavši kako je plan da do kraja godine profunkcionira još jedna takva kuća, bilo u najmu ili kupnjom.

Prema nekim istraživanjima, kako ističe Fajdetić, odgojitelji se djeci u manjim stambenim jedinicama mogu i više posvetiti, a i kvalitetnije raditi s njima. Takva se opcija pokazuje boljom od doma, kakav je nekad funkcionirao i u Koprivnici, ističe Fajdetić. Važan je i odabir lokacije, da se kuća ne nalazi predaleko od centra grada, a uzimat će u obzir i što povoljnija cijena najma, odnosno nekretnine odluče li se za kupnju.

– Prva je to usluga koju pružamo, a da nije vezana uz zgradu doma kakvog smo nekad imali. Zdanje nekadašnjeg Doma i dalje stoji u Basaričekovoj ulici, no izvan je funkcije već oko 15 godina. Tamo su sva djeca bila na smještaju – podsjeća Fajdetić, rekavši kako se sada sve više okreću ovom modelu. Pokraj organiziranog stanovanja, Centar pruža usluge poludnevnog boravka za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s problemima u ponašanju u Đurđevcu, Koprivnici i Ludbregu te usluge psihosocijalne podrške.  U tijeku je i provođenje projekta „Zrno nade za nas mlade“ vrijednog 5,3 milijuna kuna, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ta se sredstva koriste za razvoj i širenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, uspostavu novih socijalnih usluga u zajednici na području grada Đurđevca za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu s problemima u ponašanju, zapošljavanje novih stručnih radnika, provedbu edukacija stručnjaka i superviziji, kao i nabavu novih vozila. Centar su nedavno posjetili i iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Jedan od zaključaka susreta jest kako je potreba za zbrinjavanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi svakim danom sve veća, zbog čega je nužan angažman cijele lokalne zajednice i društva.

FOTO: ustupio Centar Svitanje

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OČEVID U TIJEKU

Sudarila se dva auta, Honda sletjela u polje kukuruza

PRIPREMA SE NATJEČAJ ZA OBNOVU ULICE KOJA KOLODVOR SPAJA S CENTROM GRADA

Dvosmjerna Starčevićeva s rotorom u dvije faze, novo ruho dobit će i Ivanjska

OLUJNO NEVRIJEME NAPRAVILO VELIKU ŠTETU

Župan donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuča na području tri općine


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati