Profesor gerontologije, znanstvenik i direktor USC Instituta za dugovječnost u Kaliforniji, Valter Longo, tvrdi da se tajna dugovječnosti krije u konzumaciji nekoliko zdravih namirnica. Naime, Longo je autor knjige The Longevity Diet, u kojoj zagovara mediteransku prehranu baziranu na namirnicama biljnog podrijetla i orašastim plodovima, piše Index.
Međutim, on zagovara i lažni post odnosno dijetu koja oponaša post. To podrazumijeva ograničavanje unosa hrane tijekom određenog vremenskog okvira u danu.
– Takva prehrana pokreće skup protekcionističkih mjera koje je tijelo razvilo tijekom prirodne selekcije, što omogućuje tijelu da optimizira svoje performanse, pomladi svoje stanice i napreduje u zahtjevnim okolnostima – pojašnjava Longo, prenosi Index.
Prehrana koju slijedi uključuje hranu s niskim udjelom ugljikohidrata i proteina te visokim udjelom masnih kiselina. Neka od takvih jela su slatko-kisele srdele, punjene artičoke te popečci od kupusa i luka u umaku od oraha.
FOTO ilustracija