Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"Poduzetni" mladić

Talentirani tamburaš na autima prevario čak 21 osobu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Pred Ivanom Živkovićem Žikom (32) bila je obećavajuća glazbena karijera jer stručnjaci su ga ubrojili u ponajbolje hrvatske tamburaše. Danas je pak pred njim ozbiljna optužnica Državnog odvjetništva zbog više kaznenih djela, a dokažu li mu krivnju, prijeti mu višegodišnji zatvor.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici 12. prosinca 2022. podiglo je optužnicu protiv 32-godišnjaka zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, prijevare, krivotvorenja isprave, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Protekli tjedan ta optužnica postala je pravomoćna i sad se očekuje datum prvog ročišta.

– Teretimo ga da je od siječnja 2020. do siječnja 2021. godine u Koprivnici, kao direktor dva okrivljena trgovačka društva, dogovorio s 21 osobom da će im prodati automobile, ili u njihovo ime prodati njihova vozila ili ih popraviti, lažući da će automobili biti isporučeni u dogovorenom roku nakon uplate predujma ili kupoprodajne cijene, ili da će im predati novac za prodana vozila ili vratiti popravljena vozila, budući da je unaprijed odlučio kako tako neće učiniti – navode u Odvjetništvu, a građani su mu to povjerovali i uplatili novac na račun društva ili mu dali svoja vozila radi prodaje ili popravka. Tužitelji smatraju da je sav novac zadržao za svoje društvo, a automobile nije isporučio, zadržao ih je te tako stekao ukupnu imovinsku korist za sebe i svoja trgovačka društva u iznosu većem od 1,9 milijuna kuna (255.000 eura). Također, pod sumnjom je i za nedjela u 2019. i 2021. godini. Naime, iako su njegova društva primala novčane uplate za prodaju motornih vozila i dnevne utrške i bila dužna obračunati porez na dodanu vrijednost, on je to izbjegavao, nije izdavao izlazne račune niti obračunao porez na dodanu vrijednost, te tako izbjegao platiti porez u iznosu većem od 90.000 eura. Za jedno od svojih društava čak nije ni vodio poslovne knjige.

Primjerice, s jednim je 35-godišnjakom dogovorio popravak automobila, a preuzeto vozilo nije vratio, već je prodao nekom trećem. Tijekom prodaje automobila krivotvorio je potpis svog poslovnog partnera kojeg je oštetio za gotovo 90.000 kuna. Ili, drugi primjer, s 44-godišnjakom je dogovorio da će mu preko tvrtke uslužno prodati automobil te se obvezao da će mu nakon prodaje isplatiti kupoprodajnu vrijednost. No, niti to nije poštovao, automobil je prodao, a na kupoprodajnom je ugovoru krivotvorio potpis vlasnika. Niti novac niti vozilo koje je prodao nije mu vratio. Tom prijevarom kazneno prijavljeni direktor učinio je dodatnu štetu od 60.000 kuna.

Tom „poduzetnom“ mladiću, čini se, nije bilo teško vjerovati. Posebno ako se zna njegova glazbena pozadina i činjenica da je s bendom svirao s poznatim glazbenicima poput Nede Ukraden, Jasmina Stavrosa, Lidije Bačić i drugih. Također, još 2015. teško je stradao na moru, bio jedno vrijeme nepokretan, a u Koprivnici je za njega održan i humanitarni koncert. Isprva se sumnjalo da je prevario 16 osoba. Policija je najprije sumnjala da je šteta 700.000 kuna, no brzo se popela na 1,5 milijuna kuna.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Bjelovar, Koprivnica, Križevci i Đurđevac kroz trgove

ZLOČIN U CENTRU KOPRIVNICE

Policija je uhitila dvije osobe koje su naoružane upale u ljekarnu

Razbojništvo u centru KOPRIVNICE

FOTO Upali s pištoljima u ljekarnu, vezali vlasnika, ukrali novac i odvezli se njegovim autom

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI