Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tek svaku petu firmu vodi žena, a one su “svestranije, realnije i kvalitetnije…”

„Poduzetnice o poslu promišljaju svestranije i realnije rasuđuju od svojih kolega poduzetnika, sklone su uvažavanju tuđeg mišljenja i savjeta suradnika, bolje razumiju ljude oko sebe, ne samo kupce ili korisnike, nego suradnike i zaposlenike jer su ih spremne slušati“, piše između ostalog u opisu žena poduzetnica na stranicama županijskog kluba poslovnih žena Alfa.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Klub Alfa djeluje već jubilarnih 10 godina i okuplja uspješne poduzetnice i menadžerice iz Podravine i Prigorja, a jedan od glavnih ciljeva upravo je promocija žena u poduzetništvu te rušenje brojnih muških stereotipa zbog kojih i uvodne rečenice upravo odzvanjaju i ne bi smjele ama baš nikoga uvrijediti.

Silvija Repić vodi uspješnu Sana delikatese

Financijska agencija Fina protekli je tjedan upravo objavila i udio žena poduzetnica u ukupnom broju firmi na području naše županije u odnosu na ostale dijelove zemlje. Prema njima, tek 18,2 posto svih poduzeća isključivo je u vlasništvu žena. Nije idealno, no nije ni loše u usporedbi s drugim županijama, među kojima najbolje stoje susjedi u Bjelovarsko-bilogorskoj s 21,2 posto poduzeća čiji su vlasnici žene. U Koprivničko-križevačkoj županiji žene su osnivačice u 341 firmi, dok su muškarci u 1025, a ukupno je 1872 poduzeća među kojima ima i mješovitih osnivača, ali i zasebnih pravnih osoba. Dodajmo i da tek četiri županije imaju manje žena vlasnica firmi od naše, a to su Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska.

Nominalno, navode u Fini, najviše je žena poduzetnica u području stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, dok najviše zarađuju one koje se bave trgovinom te one u prerađivačkoj industriji.

– Biznis, unatoč naporima i poticajima ženskog poduzetništva da mu se žene u većoj mjeri priključe, još uvijek pripada muškarcima – navode u Fini u sklopu navedenog istraživanja te dodaju kako se to posebno očituje u djelatnostima koje se primarno bave proizvodnim karakterom.

U našoj županiji ima mnogo žena vlasnica koje svojim primjerom mogu poslužiti ostalim ženama i pomoći im savjetima, pogotovo preko spomenutog Kluba poslovnih žena Alfa čije je sjedište u Koprivnici. Klub trenutno okuplja 27 svojih članica, a iz godine u godinu broj im se povećava. Jedini su takav klub u zemlji. Na čelu je dugogodišnja iskusna privatna financijska računovotkinja i sudska vještakinja Sanja Pernjak koja potvrđuje navode iz uvoda članka.

Sanja Pernjak

– Žena pa poduzetnica, koja uz svoje poslove kod kuće ima i odgovorne funkcije u poduzećima – situacija je to koja više nije „čudna“ kao što je bila možda prije 15 godina. Naš kraj, čini se, nema problem s poznavanjem kvalitete, ne gleda toliko na odnos muško-žensko, pa imamo dosta žena koje su na važnim mjestima ili imaju svoja poduzeća. Ono što mi želimo ukazati jest da nema razlike između muškog i ženskog lidera i da nema razloga da žene za istu poziciju prosječno primaju manje plaće – smatra Sanja Pernjak koja je napomenula kako su istraživanja psihologa i statističara utvrdila čak i suprotno:

– Žene su u nekim segmentima čak i bolje liderice i često su manje „hladne“ nego muškarci – domeće, te kao primjer ističe pozitivan primjer predsjednice uprave Podravke Martine Dalić koja, kako kaže, kao prva žena odlično rukovodi tako velikom kompanijom.

– Možda će budućnost pokazati da je to trebalo možda napraviti i ranije. Tko zna – zaključuje Pernjak.  

UDIO ŽENA VLASNICA PODUZEĆA (Fina, 2022.)

ŽupanijaŽene osnivačiceUkupno poduzeća
Koprivničko-križevačka3411872
Varaždinska7564187
Bjelovarsko-bilogorska4562150
Međimurska6533408
Virovitičko-podravska1941143

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izvještaj zavoda za zapošljavanje

Novi rekordni minimum ljudi u potrazi za poslom u našoj županiji

prometne nesreća s oziljeđeno osobom

Pijan bez vozačke zabio se u automobil, koji je sletio s ceste, ozlijeđen putnik

Songkillersi rasplesali ljubitelje dobre glazbe

VIDEO Koprivničanci se njišu u ritmu funka


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati