Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Terezija: Morala sam se udati za Ivana, no u 70 godina nisam požalila ni jedan dan

Terezija (86) i Ivan Vlašiček (89) iz Sirova Katalene pokraj Đurđevca zasigurno su jedan od najstarijih, ako ne i najstariji bračni par u Hrvatskoj. Proslavili su, ni manje ni više, nego 70. obljetnicu braka odnosno platinasti pir pa ne čudi da su na njihovu novu feštu došli gotovo svi stanovnici Sirove Katalene. Rijetki su parovi, kažu i Terezija i Ivan, koji dožive platinasti pir i bez obzira na poodmaklu životnu dob izdržali su i još jedne „svatove“, koje su im u čast velikog jubileja pripremili najbliži.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Oboje smo iz Sirove Katalene i poznajemo se od ranog djetinjstva. Nekad se određivalo koja će se djevojka za koga udavati pa je na taj način i mene sudbina spojila s mojim Ivanom. Odgajali su me djed i baka i kada sam napunila 15 godina, rekli su mi da ću se udati za Ivana – priča nam Terezija Vlašiček.

Bez obzira na to što je njihov brak bio dogovoren, dodaje Terezija, ni jedan ni drugi nisu požalili što je njihov zajednički život krenuo na taj način.

– Kad danas pogledamo koliko se brakova raspada, ispada da je nekad bilo bolje bez obzira na to što djevojke i dečki nisu imali previše izbora. Moj je Ivan meni već punih 70 godina sve, a sad s punim pravom možemo reći da nas veže vječna ljubav – kaže Terezija Vlašiček.

Odmah nakon vjenčanja Ivan je otišao u vojsku koja se tad služila tri godine pa su tek po njegovu povratku zasnovali obitelj. Imaju kćer Višnju i sina Dražena, a mogu se pohvaliti i s četiri unuka, Vedranom, Damirom, Marinom i Bojanom te pet praunuka, Sarom, Rokom, Leom, Anteom i Paolom.

– Kako čovjek stari, tako shvaća da vrijeme brzo prolazi pa nemamo dojam da smo punih 70 godina u braku. U zajedničkom životu ne bismo ništa mijenjali i sve je ispalo kako treba biti. Naš je moto da treba živjeti pošteno od vlastitog rada i biti zadovoljan onim što imaš, veseliti se malim stvarima i biti dobar prema drugima. To nas je, uz ljubav, i održalo zajedno – kaže Ivan Vlašiček.

Nekad je Ivan radio kao veterinar pa ga sad posebno žalosti što manje sredine, kao što je i Sirova Katalena, sve više propadaju.

– Kad sam radio svoj posao u Kataleni je bilo 600 krava, a danas ih je samo šest. Bilo je i 400 konja, a nije bilo ni kućanstva u kojem nije bilo svinja. Sad se na prste jedne ruke mogu nabrojiti kućanstva koja imaju krave i svinje – kaže Ivan Vlašiček.

Godine čine svoje pa i Terezija i Ivan sve više osjećaju zdravstvene teškoće, no i dalje žive sami. U pomoć im uskaču susjedi i sin Dražen koji sezonski radi u Istri, a često im u posjet dolazi i kći Višnja koja živi u Istri. Ivan se uspješno oporavio od raka grla, dok se Terezija zbog problema s nogama teže kreće, no i dalje kuha i vodi brigu o kućanstvu.

– Ne damo se tako lako bez obzira na zdravstvene probleme. Još uvijek mogu voziti bicikl, brinem se o kokošima, a radim i u vinogradu i oko vrta. Iako bi nas zdravlje moglo i bolje služiti, ne žalimo se previše i sretni smo što imamo jedno drugo – zaključio je Ivan Vlašiček.

Zajedno s Terezijom i Ivanom, svoj zlatni pir proslavili su i Terezijin brat Marijan Hampovčan i njegova supruga Božena koji žive u Zagrebu.

FOTO Branko Biočić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Promet usporen

UPRAVO Lančani sudar na brzoj cesti kod Križevaca, ima ozlijeđenih

đurđevački limitator

Big Boss Špiro (Majk)

županijski nogomet

FOTO Močilani i Herešinčani se provukli, Lipa iznenadila, Sabarija pala u Koledincu

prijeti mu i do pet godina zatvora

FOTO Optužen Podravec koji se autom zaletio u terasu na kojoj su sjedili ljudi

ASFALTIRANJE U TIJEKU

FOTO Zagrebačkom ulicom ponovno će se prometovati kroz nekoliko dana

TUŽNA VIJEST

Napustio nas je Miljenko Vulić Deda, ostavio je neizbrisiv trag na sportskoj sceni Koprivnice


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati