Visoke razine toksičnih “vječnih kemikalija” pronađene su u prehrambenim proizvodima od žitarica, kao što su kruh, tjestenina i pahuljice za doručak, diljem Europe.
Istraživanje Mreže za djelovanje protiv pesticida Europe otkrilo je da su prosječne koncentracije trifluoroctene kiseline (TFA) u ovim namirnicama i do 100 puta veće nego u vodi iz slavine, prenosi Index, a piše The Guardian. Trifluoroctena kiselina (TFA) nastaje razgradnjom pesticida koji sadrže PFAS. Klasificirana je kao reprotoksična tvar, što znači da može štetiti plodnosti, reproduktivnoj funkciji i razvoju fetusa. Povezuje se i s negativnim učincima na štitnjaču, jetru i imunološki sustav.
Per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS) skupina su kemikalija koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima još od 1950-ih. Naziv “vječne kemikalije” dobile su jer su iznimno postojane te im trebaju stotine, pa čak i tisuće godina da se razgrade.
Analizirano je 65 uobičajenih proizvoda od žitarica kupljenih u 16 europskih zemalja. Rezultati su pokazali da je TFA prisutna u čak 81,5 posto uzoraka, često u visokim koncentracijama. Istraživanje je potvrdilo da su proizvodi od pšenice znatno kontaminiraniji od onih napravljenih od drugih žitarica. Najviše razine TFA zabilježene su u žitnim pahuljicama iz Irske, a slijede integralni kruh iz Belgije i Njemačke te francuski baguette. Kemikalija je pronađena u širokom spektru proizvoda, od špageta i kroasana do popularnih slatkiša poput medenjaka.
FOTO ilustracija