MISLI NA ZDRAVLJE

Žitarica za koju možda nikad niste niti čuli učinkovito snižava kolesterol i smanjuje rizik od raka

Pored najpopularnije bijele riže koja se u svijetu najviše konzumira, postoji još nekoliko vrsta, a to su smeđa, crvena i crna riža. Ova posljednja, crvena riža, u našim krajevima nije previše popularna, no riječ je o žitarici toliko zdravoj da se prodaje čak i u nekim ljekarnama. Prema portalu essanews ona pomaže u snižavanju razine kolesterola, no to je samo jedna od njezinih jedinstvenih dobrobiti, prenosi Dom i dizajn.

Sadrži brojne vitamine B skupine, željezo, magnezij, mangan, dijetalna vlakna i antocijane. Prisutnost monakolina K snižava LDL, ili “loš” kolesterol, smanjujući rizik od ateroskleroze, koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Monakolin K nastaje tijekom fermentacije crvene riže gljivicom Monascus purpureus. Dobiveni kvasac koristi se u proizvodnji raznih medicinskih pripravaka. Fermentirana crvena riža može se pronaći u obliku tableta i kapsula u ljekarnama i online trgovinama dodacima prehrani, piše Dom i dizajn.

Učestalo konzumiranje crvene riže poboljšava rad crijeva, zatvara crijeva, čisti i regulira rad crijeva, pospješujući metabolizam, a pored toga, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i podupire gubitak suvišnih kilograma. Tvari u crvenoj riži pomažu smanjiti rizik od prekomjerne težine, pretilosti, dijabetesa i osteoporoze, dok prisutni antioksidansi usporavaju proces starenja organizma i štite od razvoja raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

isplata u prosincu

Umirovljenicima prosječno 264 eura trajnog dodatka?

Marici i Branku život je odavno postao prava muka

VIDEO Kad misle da ne može biti gore, uvijek se javi neka nova teška bolest

OBJAVIO HZJZ

Uvode se dva nova cijepljenja za djecu u školama