Pored najpopularnije bijele riže koja se u svijetu najviše konzumira, postoji još nekoliko vrsta, a to su smeđa, crvena i crna riža. Ova posljednja, crvena riža, u našim krajevima nije previše popularna, no riječ je o žitarici toliko zdravoj da se prodaje čak i u nekim ljekarnama. Prema portalu essanews ona pomaže u snižavanju razine kolesterola, no to je samo jedna od njezinih jedinstvenih dobrobiti, prenosi Dom i dizajn.
Sadrži brojne vitamine B skupine, željezo, magnezij, mangan, dijetalna vlakna i antocijane. Prisutnost monakolina K snižava LDL, ili “loš” kolesterol, smanjujući rizik od ateroskleroze, koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Monakolin K nastaje tijekom fermentacije crvene riže gljivicom Monascus purpureus. Dobiveni kvasac koristi se u proizvodnji raznih medicinskih pripravaka. Fermentirana crvena riža može se pronaći u obliku tableta i kapsula u ljekarnama i online trgovinama dodacima prehrani, piše Dom i dizajn.
Učestalo konzumiranje crvene riže poboljšava rad crijeva, zatvara crijeva, čisti i regulira rad crijeva, pospješujući metabolizam, a pored toga, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i podupire gubitak suvišnih kilograma. Tvari u crvenoj riži pomažu smanjiti rizik od prekomjerne težine, pretilosti, dijabetesa i osteoporoze, dok prisutni antioksidansi usporavaju proces starenja organizma i štite od razvoja raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala.
FOTO ilustracija