MISLI NA ZDRAVLJE

Žitarica za koju možda nikad niste niti čuli učinkovito snižava kolesterol i smanjuje rizik od raka

Pored najpopularnije bijele riže koja se u svijetu najviše konzumira, postoji još nekoliko vrsta, a to su smeđa, crvena i crna riža. Ova posljednja, crvena riža, u našim krajevima nije previše popularna, no riječ je o žitarici toliko zdravoj da se prodaje čak i u nekim ljekarnama. Prema portalu essanews ona pomaže u snižavanju razine kolesterola, no to je samo jedna od njezinih jedinstvenih dobrobiti, prenosi Dom i dizajn.

Sadrži brojne vitamine B skupine, željezo, magnezij, mangan, dijetalna vlakna i antocijane. Prisutnost monakolina K snižava LDL, ili “loš” kolesterol, smanjujući rizik od ateroskleroze, koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Monakolin K nastaje tijekom fermentacije crvene riže gljivicom Monascus purpureus. Dobiveni kvasac koristi se u proizvodnji raznih medicinskih pripravaka. Fermentirana crvena riža može se pronaći u obliku tableta i kapsula u ljekarnama i online trgovinama dodacima prehrani, piše Dom i dizajn.

Učestalo konzumiranje crvene riže poboljšava rad crijeva, zatvara crijeva, čisti i regulira rad crijeva, pospješujući metabolizam, a pored toga, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i podupire gubitak suvišnih kilograma. Tvari u crvenoj riži pomažu smanjiti rizik od prekomjerne težine, pretilosti, dijabetesa i osteoporoze, dok prisutni antioksidansi usporavaju proces starenja organizma i štite od razvoja raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

"Biciklirajte s nama za one koji ne mogu"

FOTO/VIDEO Humanost na dva kotača, Koprivnica u pokretu za oboljele od multiple skleroze

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi ga obožavaju, ali ovo je jedan od najštetnijih prehrambenih proizvoda za zdravlje

Besplatno isprobaj

Novi zdravstveni programi u Sportskom centru Cerine