Kora krumpira dugo se smatrala sporednim dijelom povrća, no posljednja istraživanja pokazuju da ona skriva niz hranjivih tvari koje mogu doprinijeti zdravlju. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a vlakna koja se nalaze u kori pomažu probavi i osjećaju sitosti.
Konzumacija krumpira s korom može pomoći u jačanju imuniteta, smanjenju kolesterola, upala i regulaciji razine šećera u krvi, osobito ako se radi o mladim i zdravim gomoljima, bez zelenih ili proklijanih dijelova. Priprema je jednostavna. Krumpir treba temeljito oprati i po želji narezati s korom, a može se peći, kuhati na pari ili pržiti s minimalnom količinom ulja. Za one koji žele maksimalno očuvati hranjive tvari, pečenje u ljusci ili kuhanje na pari pokazalo se najboljim, dok se u receptima za pire krumpir preporučuje ostaviti koru na što većim komadima.
Osim u prehrani, kora krumpira može imati korisnu ulogu i u vrtu. Kada se pravilno kompostira, obogaćuje tlo hranjivim tvarima poput kalija i fosfora, što potiče rast biljaka. Direktno zakopavanje kore u zemlju može privući štetnike, pa je kompostiranje najpraktičniji način da se iskoristi njen potencijal. Neki vrtlari koriste kore i kao mamac za puževe ili za proizvodnju “čaja” za zalijevanje biljaka, pri čemu se oslobađaju hranjive tvari koje pomažu biljkama u rastu i jačanju. Na taj način, ono što je nekada bilo otpad, postaje vrijedan resurs i u kuhinji i u vrtu, spajajući korisno i održivo u svakodnevnom životu.
FOTO ilustracija