Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tragedija: Sin im teško stradao u prometnoj nesreći, suprug potom digao ruku na sebe

Jedna će udovica sa šireg đurđevačkog područja, potvrdi li se nepravomoćna presuda koprivničkog Općinskog suda, dobiti 89.000 eura novčane odštete zbog nesretnog događaja iz 2009. kad je u prometnoj nesreći stradao njen sin. Sporili su se godinama, ona i suprug, tražeći sudski odštetu od osiguravatelja vozila. U međuvremenu, zbog svega njen suprug više nije mogao izdržati te je tragično preminuo, dignuvši ruku na sebe.

Nesreća se dogodila prije 13 godina i to u Opatiji, kad je došlo do sudara auta njezina sina i autobusa. Posljedice su bile vrlo ozbiljne, dva tjedna bio je u komi, imao je šest teških operacija i teške ozljede glave, kontuzije pluća i srca, prijelome kostiju… Tijekom oporavka i kasnije razvio je i PTSP, promjene u ponašanju, postao je depresivan, napet, agresivan, asocijalan, naveli su u tužbi njegovi roditelji. Prvo su tražili svaki po 30.000 eura za pretrpljenu štetu i duševne boli od osiguravatelja vozila, nakon smrti supruga ona je izmijenila zahtjev na 60.000 eura, da bi potom 2021. na temelju novih kriterija Vrhovnog suda podigla iznos odštete na gore spomenutih 89.000 eura.

Iz osiguravajuće kuće prigovorili su što ih roditelji nisu tražili odštetu putem zahtjeva izravno nego odmah tužili. Također, porekli su krivnju osiguranog vozača autobusa za nastanak prometne nesreće.

– Isključivu krivnju za nastanak nesreće snosi njihov sin, koji je vozilom prešao na lijevu prometnu traku preko pune uzdužne crte i prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio autobusa koji se propisno kretao svojom stranom kolnika – tvrdili su u osiguranju te tražili da se ispitaju vozač autobusa i djelatnici policije te pokažu prekršajni spis iz postupka koji je vođen protiv sina.

Isto tako rekli su kako nema dokaza da je kod njihova sina, kao posljedica ozljeda dobivenih u nesreći, nastupio naročito teški invaliditet za takvu naknadu. Njegova majka ponavljala je i dokazivala kako, osim teških fizičkih ozljeda, dogodile su se i trajne promjene njegove osobnosti.

– Sve kao posljedice prijeloma baze lubanje i nagnječenja mozga te PTSP-a. To je duboko utjecalo i utječe na stanje i nas. Naš obiteljski život potpuno je urušen. Sinovo ponašanje uzrokovalo je i rastavu njegova braka, bio je nasilan i za to prekršajno odgovara. Traume je imao i moj suprug pa smo imali još jednu obiteljsku tragediju – govorila je udovica na sudu.

Sporna je bila i nesreća te tko je kriv što je njihov sin stradao. Njegova majka tvrdila je prilikom suđenja kako policija ne može biti relevantna za sud.

-Očevid je obavljen nekompetentno i nestručno. Policija je morala obavijestiti dežurnog istražnog suca kako bi izašao s vještakom prometne struke. Cijeli očevid je napravljen nestručno, prešućene su bitne činjenice poput brzine autobusa što se vidjelo iz tahografa, a mjesto događaja je izmijenjeno jer je vozač autobusa nedozvoljeno pomaknuo svoje vozilo prije dolaska ekipe za očevid – tvrdila je njegova majka.

Sud je tu stao na stranu majke jer je prema dostupnim predmetima utvrđeno kako je za nesreću „isključivo kriv vozač autobusa“. Čak su i vještaci utvrdili kako napisano u policijskom zapisniku ne odgovara materijalnim tragovima s nesreće koji su bili vidljivi na fotografijama. Sudska vještakinja za psihijatriju potvrdila je pak teške promjene u ponašanju njihova sina. – Znate, moj sin je bio primjeran đak, fakultetski obrazovan. Oženio se, imao dijete. Imao je posao i dobro je zarađivao. Došao je do direktora prodaje tvrtke. Bili smo u dobrim odnosima sa sinom. Onda se dogodila prometna nesreća i sve se promijenilo – rekla je nesretna žena koja, osim što je izgubila supruga, izgubila je i sina s kojim više nema dobre odnose iako bi mu htjela nekako pomoći. (ib)

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati