Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Većinom će nastati još veće grabe, ali jedno od polja spas je Šoderici

Traži se devet novih eksploatacijskih polja u Podravini

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U tijeku je proces VI. Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Koprivničko-križevačke županije, a jedan od glavnih razloga je i uvrštavanje novih istražnih prostora mineralnih sirovina, dakle radi se o potencijalnim poljima gdje bi se iskapao šljunak i pijesak. Riječ je o poljima koja se prostiru na području četiriju podravskih općina, a redom su to Prosenica 2 (Gabajeva greda), Jagnježđe 3 (Legrad), Mladje 1 (Drnje), Vrbje (Drnje), Šoderica-1 (Drnje Legrad), Torčec (Drnje), Autoput 1 (Drnje), Mlađ 1 (Drnje) i Hambari (Molve). U pitanju je nekoliko stotina hektara gdje bi se vadio šljunak, a u postojećem prostornom planu najavljeno je još devet planiranih polja koja sve zajedno zauzimaju prostor od otprilike 200 hektara. Također, to su polja koja se većinom nalaze uz postojeća polja, tako da će se jezera u biti proširiti.

Kako su već pisali, većina tih jezera nakon eksploatacije ostaje neiskorištena, a upravo bi jedno od navedenih polja trebalo bi biti spas za Podravsko more. Radi se o eksploatacijskom polju Šoderica. Proglašenje ovog polja značilo bi ujedno i trajno rješenje za najveći problem Šoderice, a to je zamuljenost dna, što u bitnome pogoršava doživljaj kupanja. Po mnogima je to razlog zbog čega je nakon turističkom „buma“ prije korone na jezeru sada sve manje posjetitelja, posebice kupača. Općina Legrad uložila je mnogo novca i truda da uredi kupališta košenjem rese, kopa i vađenjem mulja, ali to su djelomično rješenja i kupači, unatoč činjenici da je kakvoća vode vrlo dobra, jednostavno ne dolaze na Šodericu, koja je „živa“ samo u danima manifestacija, većinom jednodnevnih.

– To je rješenje koje bi bitno popravilo stanje što se tiče kupanja. Što se tiče kupača i onih koji žele provesti dan ili vikend pokraj vode Šoderice, trenutačno smo rješenje u slučaju da im se negdje drugdje ne ide. Mi, što se tiče ponuda, više ne znamo što da ponudimo – naveo je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad.

Eventualno rješenje u sebi sadrži dva problema. Prvi je taj što do početka realizacije proći barem deset godina, jer je proces od traženja istražnog prostora do dobivanja koncesije dugotrajan. Drugi bi nastao time da se turistički dio Šoderice opet proglasi eksploatacijskim poljem, što potencijalno znači da bi Šoderica sljedećih nekoliko desetljeća ustvari bila radilište.

– Za ova polja zainteresirana je Nexe grupa i već smo imali neke razgovore u kojima je načelno dogovoreno da bi radove na turističkom dijelu obavljala u jesenskim i zimskim mjesecima, materijal bi se izravno vozio na drugu stranu – naveo je Sabolić, dodavši da su ovo tek inicijalni koraci u ovom projektu.

FOTO Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Matija Cvek bacio u trans obožavateljice

PODRAVINO MOJA MILA

FOTO Vidovo se slavi i s tradicijskim podravskim pjesmama

PERKOVIĆ, ŠARLIJA I KESER 'DIGLI SIDRO'

FOTO Tri ‘senatora’ rekla zbogom Miklinovcu, klub uzvratio lijepom gestom

U ORGANIZACIJI SREDNJE ŠKOLE STJEPANA SULIMANCA

FOTO Izloženi oldtimer traktori i poljoprivredna mehanizacija

KOCKICE PREPLAVILE GLAVNI GRAD NJEMAČKE

FOTO/VIDEO Vatrene u Berlinu bodri 100.000 navijača, među njima i brojni Podravci

50 godina mature koprivničkih gimnazijalaca

“Nekadašnje kolege iz razreda i dalje su iznimno povezani, nalaze se kad god uhvate priliku”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati