Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Trebate izraditi ili produljiti vozačku? Ovo su cijene i rokovi…

Vozačka dozvola za razliku od osobne iskaznice nije obvezna isprava i građani je ne moraju ishoditi nakon isteka važenja. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), vozačka se izdaje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje u redovnom postupku. U ubrzanom postupku izdaje se u roku od tri radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Cijene

Što se tiče cijena, one iznose 20,04 eura za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku, odnosno 24,02 eura kada se vozačka dozvola dostavlja na adresu vozača. Za ubrzani postupak potrebno je izdvojiti 26,54 eura, a za žurni 59,73 eura.

Od 4. rujna 2017. godine građani koji imaju novu osobnu iskaznicu, odnosno eOsobnu iskaznicu s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, mogu i elektroničkim putem podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani. Međutim, navedena mogućnost  može se koristiti samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku i to za izdavanje prve HR vozačke dozvole na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu i za zamjenu obrasca HR vozačke dozvole zbog oštećenosti, produženja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravka podataka i slično, ali ne i iz razloga zamjene ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena niti zbog zamjene za vozačku dozvolu izdanu u državi članici Europskog gospodarskog prostora ili u inozemstvu.

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole može podnijeti hrvatski državljanin koji je na području Republike Hrvatske nastanjen i ima prijavljeno prebivalište, hrvatski državljanin koji u Republici Hrvatskoj privremeno boravi i ima prijavljeno boravište u razdoblju od najmanje 185 dana, državljanin države članice EGP-koji na području Republike Hrvatske ima uobičajeno prebivalište odnosno koji se na području Republike Hrvatske školuje te stranac koji na području Republike Hrvatske boravi najmanje 185 dana u kalendarskoj godini i ima odobren privremeni ili stalni boravak. Policijska uprava, odnosno postaja, podnositelju zahtjeva izdaje potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole. Potvrda vrijedi za upravljanje vozilima u prometu 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, a podnositelj zahtjeva ju je dužan vratiti nadležnom tijelu prilikom uručenja vozačke dozvole, piše Večernji list

Ukoliko vozač ne preuzme vozačku dozvolu u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za izradu vozačke dozvole, nadležno tijelo će poništiti vozačku dozvolu.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati