Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DOZNAJEMO

Tri škole s područja naše županije od jeseni u eksperimentalnoj nastavi!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Osnovna škola Podolice iz Koprivnice, Osnovna škola Sidonije Rubido Erdődy iz Gornje Rijeke i Osnovna škola Koprivnički Bregi bit će jedine tri osnovne škole s područja Koprivničko-križevačke županije koje će od jeseni biti uključene u eksperimentalni program izvođenja cjelodnevne nastave. Odlučilo je tako Ministarstvo obrazovanja nakon što su primili brojne prijave diljem zemlje, a nekoliko njih i iz naših drugih gradova i općina.

Prijavila se i Osnovna škola Sveti Petar Orehovec te područne škole Glogovac i Kolarec. Iako su to najavljivali, nisu prijavljene osnovne škole u Križevcima ni Đurđevcu, kao ni u nekim drugim većim sredinama. Zanimljivo, nije se prijavila nijedna osnovna varaždinska ni međimurska škola, samo općinske.

Mnogi su ravnatelji bili protiv ovog eksperimentalnog programa zbog prostornih i kadrovskih uvjeta, ali i kurikuluma. Situaciju je za Podravski list prokomentirao ravnatelj đurđevačke osnovne škole Danijel Domišljanović.

– Neki očito misle da mogu „kupiti“ učitelje za povišicu plaće od maksimalno 25 posto. Takvu povišicu učitelji su odavno morali dobiti, a ne da ih se sad, kroz eksperimente upitne praktične primjenjivosti, pokušava „primamiti“ na cjelodnevnu nastavu – istaknuo je Domišljanović.

Podsjetimo, ovaj će eksperiment trajati četiri godine, a svake godine provodit će se analize i vidjeti rezultati primjene. Pokaže li se ovaj projekt dobrim, od školske godine 2027./2028. krenulo bi se u primjenu cjelodnevne škole na razini Hrvatske. Svaka škola u tom projektu dobit će pomoć od 300.000 eura, a nastavnici i povećanje plaće i fiksni dodatak od 4,5 posto. Moguće je da će svima koji će aktivnije sudjelovati plaće rasti do 25 posto. 

Ono što se mijenja za škole u projektu je trajanje obaveznih školskih aktivnosti i nastave, a to je od 8 do 15 ili 15.30 sati. Redovna nastava za učenike nižih razreda bit će do 12.40 sati, a viših do 13.15. Slijedi ručak i odmor u trajanju od 40 minuta, a zatim se nastavlja obavezni dio – učitelji će pomagati učenicima u zadaćama ili odrađivati dopunske ili dodatne predmetne aktivnosti. Usto treba dodati i kako se povećava satnica matematike i hrvatskog jezika. Jedan od ciljeva je, kazali su iz Ministarstva, smanjiti troškove roditeljima za instrukcije i pomoći u tome da se „poveća kvaliteta obiteljskog života“. Poslije obaveznog dijela slijede izborne aktivnosti, one školske do 17 sati, a škole će ih moći provoditi i poslije 17, poput onih izvannastavnih sportskih, glazbenih… Ovaj program na Podolicama, u Bregima i Gornjoj Rijeci počinje već najesen.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

a sad adio...

FOTO Podravka slavila u vječitom hrvatskom derbiju i jednu ruku već stavila na pehar

svi rezultati županijskog nogometa

FOTO Hrpa golova diljem županije, Ždalčani pokleknuli, Močilanima luda utakmica

NEMA SVRHU

FOTO Ovaj nedavno izgrađeni nadvožnjak završava u polju. Plana kako ga staviti u funkciju nema

VRIJEDNA AKCIJA

Mjerenje tlaka, šećera, tjelesne težine…svašta se kontroliralo na Zrinskom trgu

TU, MEĐU NAMA

FOTO Ankica (79) živi sama i ne žali se: “Dobro mi je, a kaj će mi što kaj bi mu nakuhavala?!”

Osigurali su plasman na svjetsko prvenstvo u Estoniji

FOTO Josip Martinović i ekipa Koprivničko – križevačke županije najbolji su hrvatski orači

Upišite pojam koji želite pretraživati