Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DOZNAJEMO

Tri škole s područja naše županije od jeseni u eksperimentalnoj nastavi!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Osnovna škola Podolice iz Koprivnice, Osnovna škola Sidonije Rubido Erdődy iz Gornje Rijeke i Osnovna škola Koprivnički Bregi bit će jedine tri osnovne škole s područja Koprivničko-križevačke županije koje će od jeseni biti uključene u eksperimentalni program izvođenja cjelodnevne nastave. Odlučilo je tako Ministarstvo obrazovanja nakon što su primili brojne prijave diljem zemlje, a nekoliko njih i iz naših drugih gradova i općina.

Prijavila se i Osnovna škola Sveti Petar Orehovec te područne škole Glogovac i Kolarec. Iako su to najavljivali, nisu prijavljene osnovne škole u Križevcima ni Đurđevcu, kao ni u nekim drugim većim sredinama. Zanimljivo, nije se prijavila nijedna osnovna varaždinska ni međimurska škola, samo općinske.

Mnogi su ravnatelji bili protiv ovog eksperimentalnog programa zbog prostornih i kadrovskih uvjeta, ali i kurikuluma. Situaciju je za Podravski list prokomentirao ravnatelj đurđevačke osnovne škole Danijel Domišljanović.

– Neki očito misle da mogu „kupiti“ učitelje za povišicu plaće od maksimalno 25 posto. Takvu povišicu učitelji su odavno morali dobiti, a ne da ih se sad, kroz eksperimente upitne praktične primjenjivosti, pokušava „primamiti“ na cjelodnevnu nastavu – istaknuo je Domišljanović.

Podsjetimo, ovaj će eksperiment trajati četiri godine, a svake godine provodit će se analize i vidjeti rezultati primjene. Pokaže li se ovaj projekt dobrim, od školske godine 2027./2028. krenulo bi se u primjenu cjelodnevne škole na razini Hrvatske. Svaka škola u tom projektu dobit će pomoć od 300.000 eura, a nastavnici i povećanje plaće i fiksni dodatak od 4,5 posto. Moguće je da će svima koji će aktivnije sudjelovati plaće rasti do 25 posto. 

Ono što se mijenja za škole u projektu je trajanje obaveznih školskih aktivnosti i nastave, a to je od 8 do 15 ili 15.30 sati. Redovna nastava za učenike nižih razreda bit će do 12.40 sati, a viših do 13.15. Slijedi ručak i odmor u trajanju od 40 minuta, a zatim se nastavlja obavezni dio – učitelji će pomagati učenicima u zadaćama ili odrađivati dopunske ili dodatne predmetne aktivnosti. Usto treba dodati i kako se povećava satnica matematike i hrvatskog jezika. Jedan od ciljeva je, kazali su iz Ministarstva, smanjiti troškove roditeljima za instrukcije i pomoći u tome da se „poveća kvaliteta obiteljskog života“. Poslije obaveznog dijela slijede izborne aktivnosti, one školske do 17 sati, a škole će ih moći provoditi i poslije 17, poput onih izvannastavnih sportskih, glazbenih… Ovaj program na Podolicama, u Bregima i Gornjoj Rijeci počinje već najesen.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati