Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KRIVOTVORENJE NOVCA

Triput uspio podvaliti lažnu novčanicu od tisuću franaka

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Koprivnici uskoro će se naći 34-godišnji mudrijaš kojeg se tereti da je u opticaj stavio krivotvoreni novac. Koprivničanec Ivan s prebivalištem u Zagrebu 24. travnja 2021. godine ušao je u mjenjačnicu Aurodomusa u Koprivnici i jednu novčanicu u apoenu od tisuću švicarskih franaka zamijenio u kune, znajući da je novčanica lažna.

Ne sumnjajući u ispravnost novčanice, djelatnica mjenjačnice Ivanu je dala 6.792,40 kuna, no 34-godišnjak koji je ranije osuđivan zbog krađe vrlo je brzo uhvaćen. Općinsko državno odvjetništvo sada je protiv njega podiglo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja novca, a tijekom ispitivanja pred policijskim službenicima Ivan je istaknuo da uopće nije znao da je novčanica lažna.

– Novčanice sam dobio od svog dužnika još u siječnju ili veljači iste godine. Jednu novčanicu sam promijenio u Aurodomusu u Koprivnici, jednu u Čakovcu, a jednu u Bjelovaru – rekao je Ivan, koji se kasnije odlučio braniti šutnjom, no zato je rječitija bila djelatnica mjenjačnice.

Ona je kazala kako je 24. travnja pretprošle godine u mjenjačnicu ušao mlađi muškarac s novčanicom od tisuću švicarskih franaka, i to novčanicom iz starije serije. Kako je mjenjačnica od banke dobila obavijest da se starije novčanice krajem travnja iste godine povlače iz opticaja, provjeri takvih novčanica pristupala je s dodatnim oprezom. I očigledno je bila riječ o kvalitetnoj krivotvorini jer je žena prilikom provjere koristila i ultraljubičastu lampu i cash program, provjeravala je stavku po stavku, no nije došla do saznanja koji bi kod nje izazvali sumnju da se radi o lažnoj novčanici. Nakon što je obavila provjeru, novčanicu je otkupila i 34-godišnjaku isplatila oko 6700 kuna, a s obzirom na to da je bio vikend, njena kolegica tek je početkom sljedećeg tjedna spornu novčanicu odnijela u banku.

Ondje je i službenica banke provjeravala novčanicu, no ni ona nije uočila ništa sumnjivo te je banka novčanicu otkupila od Aurodomusa, a tek kasnije tog tjedna dobili su informaciju da je banka dubinskom analizom utvrdila da se radi o krivotvorenoj novčanici. Možda je 34-godišnjak lažnu novčanicu zaista i podvalio iz neznanja, no sada mu svejedno prijeti kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, a protiv njega su zbog istovjetnog kaznenog djela već podignute optužnice u Bjelovaru i Čakovcu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

"ZA SEDMI SAM ROĐENDAN UMJESTO IGRAČAKA DOBIO DVA ŽENSKA JANJETA"

VIDEO: Tomo Kišiček, najbolji uzgajivač romanovskih ovaca u Hrvatskoj otkriva kako je sve počelo

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI