Korisni savjeti

Troškovi uzgoja ovog povrća su niski, potražnja stalno raste, a cijena se penje i do 12 eura po kilogramu

Češnjak, jedno je od najstarijih i najcjenjenijih povrća na svijetu, poznato po svojoj aromi, ljekovitosti i visokoj tržišnoj vrijednosti. U Hrvatskoj je vrlo tražen, osobito domaći, jer ima jaču aromu i kvalitetu od uvoznog. Upravo zato mnogi mali proizvođači i hobisti biraju češnjak kao jednostavnu, isplativu kulturu za uzgoj.

Češnjak se najčešće sadi u jesen, od listopada do studenog, ovisno o klimatskom području. Jesenski češnjak ima dulje vegetacijsko razdoblje i daje veće, zdravije glavice. Sadi se u rahlu, dobro dreniranu zemlju, bogatu humusom, a najbolje uspijeva na sunčanim položajima. Idealno je saditi ga nakon kultura poput mahunarki, rajčice ili tikvica, a treba izbjegavati sadnju iza luka i drugog češnjaka zbog mogućih bolesti tla.

Sadnja je vrlo jednostavna: svaki češanj iz glavice sadi se pojedinačno, s vrhom prema gore, na dubinu od 4 do 6 centimetara i razmakom od 10–15 cm u redu. Češnjak je otporan na hladnoću, pa mu ni zima ne smeta. Nakon sadnje zahtijeva vrlo malo njege, povremeno plijevljenje, rahljenje i umjereno zalijevanje, posebno u proljeće kada počinje intenzivniji rast.

Češnjak ne raste brzo poput salate ili rotkvice, potrebno mu je oko 8 do 9 mjeseci od sadnje do berbe. Jesenski se češnjak obično vadi krajem lipnja ili u srpnju, kada listovi počnu žutjeti i polijegati. Tada se glavice vade, suše nekoliko dana na sjenovitom i prozračnom mjestu, a zatim spremaju na suho i hladno za čuvanje ili prodaju.

Uzgoj češnjaka je lako savladiv, ne zahtijeva posebnu opremu ni stalnu brigu. Dovoljno je kvalitetno tlo i osnovna pažnja. Zbog svoje otpornosti i dugog roka trajanja, češnjak je izvrstan izbor i za početnike i za ozbiljnije proizvođače. Može se saditi i na manjim površinama u vrtu, ali i na većim parcelama za prodaju.

Cijena češnjaka u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi stalan rast. Domaći češnjak često doseže 10 do 12 €/kg, dok se uvozni prodaje za 4 do 6 €. S obzirom na to da troškovi uzgoja nisu visoki, a potražnja stalno raste, uzgoj češnjaka može biti vrlo isplativ, osobito ako se prodaje lokalno, na tržnicama ili izravno kupcima.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Rebalans državnog proračuna

Uzeli 900 tisuća eura studentskom da bi toliko prebacili za učenički dom u Koprivnici

Hitne službe na mjestu događaja

UPRAVO Vozačica autom sletjela u kanal. Prevezena je u bolnicu, intervenirali i vatrogasci

Slavlje “farmaceuta” na “Apašu”

FOTO/VIDEO Drama na “Apašu” završila slavljem Farmaceuta! Na terenu s desetoricom po četvrti put