Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"Tko zna koliko je još oružja vani"

U 15 godina stanovnici naše županije predali oružja za jednu manju vojsku

-Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izadnju Podravskog lista-

Već 15 godina traje policijska akcija „Manje oružja, manje tragedija“ kojom nastoje potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja i streljiva – bez sankcija. U međuvremenu, hrvatsko je pravosuđe protiv građana provelo ili provodi stotine tisuća upravnih, prekršajnih ili kaznenih sporova zbog nezakonitog držanja oružja – po dojavi, saznanju ili u sklopu drugog kaznenog djela. Međutim, brojni su oni koji su se ipak sami odlučili javiti policiji i prijaviti svoje puške, pištolje, mine ili streljivo.

U tih 15 godina mještani naše županije predali su dobrovoljno čak 745 komada raznog oružja, gotovo 4000 mina i ostalih eksplozivnih sredstava te 126,3 kilograma samog eksploziva. Također, policija je arhivirala i 235.000 komada raznog streljiva. „Dvije su osobe s koprivničkog područja u travnju 2021. predale policiji devet bombi i 20 protupješadijskih mina, a iste godine najesen jedan Đurđevčanin automatsku pušku, automat M-56, lovačku pušku ručne izrade. Samo dva mjeseca kasnije osoba s križevačkog područja dragovoljno nam je predala tri automatske puške i čak 2000 komada“, naveli su nam u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj netipične dragovoljne predaje s obzirom na količinu oružja i streljiva.

Brojni vojni analitičari u medijima su često kazivali kako je politika dobrovoljnog povrata više pro forma nego što je učinkovita. Stav je da ljudi predaju ili pokvareno ili potrošeno oružje, a ono ispravno i dalje drže kod sebe.

Jedna od većih predaja u koprivničkoj policiji

– Brojni bivši ratnici nisu uspjeli izgraditi druge identitete u slobodi i puška ih vezuje uz najvažnije, najsmislenije i najintenzivnije razdoblje njihova života. Neki od njih, sasvim javno, na društvenim mrežama pišu kako oružje valja čuvati za slučaj nekog novog rata – izjavio je jednom prilikom za medije vojni analitičar Igor Tabak o temi dragovoljne predaje oružja.

Postojala je čak i mogućnost da Vlada građane novčano stimulira na povrat oružja, posljednji se put to „provuklo“ za vrijeme ministra financija Zdravka Marića, no nakon njegova odlaska tema je „pospremljena u ladicu.“

– Ovakve policijske akcije sigurno su pravi način da se građani riješe oružja, jer njemu stvarno nije mjesto u domovima, pogotovo zbog djece – kazao nam je Borislav Šaulić Bubi, jedan od poznatih podravskih branitelja, prvi ratni zapovjednik jedinice PP Koprivnica „Munje 91“.

Borislav Šaulić bivši specijalni policajac i branitelj

– Nemoguće je znati koliko toga još ima, ovo je sigurno samo dio oružja. Ja, koji sam bio u ratu, odmah sam se riješio tog oružja jer – čuvati ga doma je opasno.

Imate li kod kuće takvo oružje ili metke, u policiji poručuju kako se ne morate bojati da će vam policija „banuti“ na vrata, jer nakon poziva – poslat će vam djelatnika u civilu i on će to preuzeti. Nošenje oružja na policiju se uopće ne preporučuje. Protiv građana koji prijave zabranjeno oružje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.  Odnosi se to na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, ostalo vojno oružje…

FOTO: PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVI PUT U KOPRIVNICI

FOTO Cure iz Centra dobro su zagrijale publiku, a onda je stigao stari lav Željko Samardžić

U tijeku je tradicionalni svečani plesni Koncert koprivničkih folkloraša

FOTO/VIDEO Uživa se u pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja, Podravine i Hrvatskog zagorja

KRISTIJAN BISTROVIĆ OD RUJNA JE STANOVNIK RUSKE ENKLAVE KALINJINGRADA I IGRAČ BALTIKE

‘Grad je jeftin i lijep, na gostovanja putujemo avionom, a o povratku u Hrvatsku još previše ne razmišljam’

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Peugeot završio u kanalu, očevid u tijeku

Susret s legendarnim alpinistom

FOTO Stipe Božić gostovao u Đurđevcu

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kak je propalo održavanje zgrada v Đurđevcu

Upišite pojam koji želite pretraživati