Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Presica županijskog SDP-a:

U Koprivničko-križevačkoj županiji pad poljoprivrede veći je od državnog prosjeka, a ne čini se ništa

Poljoprivreda u Hrvatskoj propada, a u Koprivničko-križevačkoj još i brže nego na državnom nivou. Županija, točnije županijska uprava, po tom pitanju ne radi ništa. To je sukus konferencije za medije u organizaciji županijske organizacije SDP-a s temom o gorućim problemima u poljoprivredi. Govorili su Tomislav Golubić, predsjednik županijske organizacije, Marija Vukobratović, predsjednica SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu, Dražen Čuklić, član SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu i koordinator za Sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Nakon što osvojimo izvršnu vlast na sljedećim lokalnim izborima, odmah ćemo formirati posebni županijski ured koji će se baviti samo poljoprivredom – najavio je Golubić koji je također naglasio da posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku o stanju u poljoprivredi govore da se „posao ne dela dobro“, a da tome u prilog ide i činjenica da ministrica Vučković govori jedno, župan drugo, a EU treće, a tiče se regionalnog centra za meso koji bi se trebao graditi nedaleko Križevaca.

– Iz NPOO sporazuma vidi se da se može financirati takav centar za voće i povrće, ne za meso, a to je potvrdila i ministrica Vučković. Vidimo i da je ministarstvo odlučilo sufinancirati projektnu dokumentaciju – zapitao se Tomislav Golubić pa je u zraku nakon presice ostalo „visjeti“ kako je odlučila novčano pomoći u projektiranju centra i je li uopće znala što potpisuje.

Tako je navedeno da se, osim što se ništa aktivno ne radi, događaju čak i situacije u kojima se podriva ono što je dobro.

– Uzmimo za primjer Udrugu proizvođača mlijeka Drava-Sava, gdje je u rad uključeno dvjestotinjak proizvođača. Županija tu udrugu financira s nekoliko stotina eura i stavlja ju u zapećak. S druge strane, najavljuje se uspostavljanje neke sasvim druge vrste udruženja. To je politikantstvo i PR, gdje se poručuje da se nešto radi, a u biti je istina sasvim drukčija – naveo je Dražen Čuklić, koji je iznio zabrinjavajuće brojke o poljoprivrednoj proizvodnji.

– Stočarstvo u našoj županiji pada brže od državnog prosjeka. Naša je županija bila druga po broju stoke, a sad smo već pali na treće mjesto. Nadalje, broj krava pao je s 15.000 na 14.000. To je pad od šest posto. Pali smo i s 10.000 mliječnih krava na 9.000, a proizvodnja mlijeka pala je s 48 milijuna litara na 45 milijuna litara. Zemlje u našoj regiji znaju proizvoditi mlijeko, a mi značajne količine uvozimo iz Slovenije i Mađarske. Prolazimo kritičnu barijeru samodostatnosti i padamo ispod 50 posto proizvodnje. Dakle mi nismo država, nego kolonija. Prvi podaci su da smo u svinjogojstvu samodostatni 20 posto, a ne 50 kako se tvrdi, jer ako prase uvezemo izvana i tu ga uzgojimo, opet nije hrvatsko prase jer smo ga mi prvotno uvezli – naveo je Dražen Čuklić. Marija Vukobratović istaknula je da u županiji imamo više od 50 naselja s manje od 50 stanovnika, a gotovo 20 s manje od 20.

– Kao prvo, mora se izgraditi infrastruktura da bi ljudi ostali. No ključna je veća uključenost Županije i mjerodavnih agencija i ustanova kako bi pomogle poljoprivrednicima u razvoju djelatnosti pa i širenju na neke dodatne djelatnosti. Zašto se ne bi bavili i izradom suvenira, razvijali možda i neke turističke ideje, pa tu ostvarili nove prihode. Ali tu se nije radilo ništa. Mi smo jedna od rijetkih županija koja nema proizvod zaštićenog imena, Varaždinci imaju bućino ulje, Ludbrežani hren, prge su zaštitili Bjelovarci, a u našoj županiji niti jednog zaštićenog proizvoda – kazala je Vukobratović.

FOTO Matija Dolenec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Poznati lijek velike farmaceutske tvrtke povlači se iz svih ljekarni

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati