Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DOGOVORILI SE INA I MOL

U Molve uskoro stiže velika količina mađarskog plina

Značajne količine plina, i to mađarskog, uskoro bi trebale završiti prvo u plinskoj stanici Gola, odakle bi se transportirale u CPS Molve. Time će ova najveća centralna plinska stanica i postrojenje za obradu prirodnog plina još više dobiti na značaju u energetskoj opskrbi Hrvatske. Naime, kako je otkrio Jutarnji list, a kasnije potvrdila i INA, u vrlo je visokoj fazi spremnosti zajednički projekt INA-e i MOL-a, kojim bi se odradilo povezivanje mađarskih plinskih polja Vízvár i Görgeteg-Babócsa na plinsku stanicu Gola te otpremu i obradu plina u centralnoj plinskoj stanici u Molvama. Radi se o vrlo ozbiljnim količinama od 170 tisuća kubika prirodnog plina dnevno.

Realizacija projekta navodno je dogovorena, a MOL će trebati sagraditi 20 kilometara plinovoda, dok će INA morati napraviti preinake u plinskoj stanici Gola. Unatoč tome, u INA-i tvrde da bi prerada mađarskog plina u Molvama mogla zaživjeti već u drugoj polovici ove godine. To je jako dobra vijest jer bi se time Hrvatska našla u još lagodnijoj poziciji oko opskrbe prirodnim plinom, što bi pak sigurno bilo dobro i za krajnje potrošače. Dakle, građane i gospodarstvo u smislu formiranja krajnjih cijena plina. Kako kažu u Hrvatskoj agenciji za ugljikovodike, u prošloj godini Hrvatska je proizvodila 40 posto potrebe za prirodnim plinom, a ovime bi se osigurao izravan ulazak dodatnih količina plina iz bušotina, koji je znatno jeftinijih od onog iz LNG terminala.

Inače, prerada plina u Molvama traje već  40 godina otkako je u pogon puštena Centralna plinska stanica Molve. Proizvodnja plina s plinskog polja Molve započela je 1981. godine kada je puštena u rad CPS (centralna plinska stanica) Molve I, s kapacitetom proizvodnje od milijun kubnih metara plina dnevno. Već 1984. godine u rad je puštena CPS Molve II, s kapacitetom od tri milijuna kubnih metara plina dnevno, a 1993. CPS Molve III, s dnevnim kapacitetom od pet milijuna kubnih metara plina.

Danas s plinskih polja Molve, Kalinovac, Stari Gradac, Gola, Vučkovec, Vukanovec i Zebanec u postrojenje CPS Molve III dnevno ulazi na obradu oko 2,4 milijuna metara kubnih sirovog plina. Ta je količina manja nego na vrhuncu proizvodnje, no INA na području cijele Podravine i Prigorja provodi ekstenzivna istraživanja kako bi očuvala razinu proizvodnje i rentabilnost cijelog sustava. Sve to čini, kako smo naveli, CPS Molve najvećim postrojenjem za pročišćavanje prirodnog plina u Hrvatskoj, kako zbog svog kapaciteta, tako i zbog kompleksnosti. Koliki je energetski značaj ovih postrojenja govori i činjenica da ona Hrvatskoj osiguravaju gotovo 10 posto ukupno proizvedene primarne energije.

FOTO: PL Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati