Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Obavijest za potrošače

Teški metali opasni po zdravlje otkriveni u uvezenoj namirnici

Kako upravo javljaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, u namirnici iz uvoza otkrivena su dva teška metala koja mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Riječ je o suplementima uvezenima iz Indije i u njima su prilikom kontrole na Nizozemskom tržištu otkriveni živa i olovo. Rizik je ozbiljan, a uzorci su uzimani prije mjesec dana.

Obavijest je poslana Hrvatskoj i još nizu drugih zemalja u koje se ova namirnica uvozi.

Olovo je najčešći teški metal koji se nakuplja u tijelu i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Izloženost u djetinjstvu može dovesti do ozbiljnih neuroloških oštećenja, poremećaja u razvoju i kognitivnih problema. Može se nakupiti u kostima, jetri i bubrezima, a dugotrajna izloženost može dovesti do oštećenja mozga, mentalnih poremećaja i smanjenja intelektualnih sposobnosti.

Nakupljanje žive kao teškog metala u organizmu može dovesti do problema s mentalnim zdravljem, poteškoćama s koncentracijom, problema s motoričkim sposobnostima i tremorom. Živa može oštetiti živčani sustav i uzrokovati širok spektar simptoma. Akutna izloženost visokim razinama žive može dovesti do simptoma poput bolova u mišićima i zglobovima, glavobolje, mučnine, povraćanja, poremećaja vida, oštećenja bubrega i jetre, pa čak i smrti. Najosjetljiviji na štetne učinke žive su trudnice, dojilje i djeca. Živa može proći kroz posteljicu i prenijeti se na fetus, što može uzrokovati ozbiljne neurološke probleme, pisao je nedavno N1.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

savjeti koji će vam uskoro trebati

Ovaj kukac može napraviti ogromnu štetu u vrtu, ali postoji način kako ga se zauvijek riješiti

RADOVI U TIJEKU

Građani se idućih mjesec dana neće moći parkirati ispred dječjeg vrtića

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati