Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Bolnici molitelji ne smetaju

ŠOKANTNO: U našoj bolnici svaki treći dan jedna trudnica odluči legalno pobaciti

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2021. godini u koprivničkoj je bolnici bilo ukupno 235 prekida trudnoća, najviše onih na zahtjev žene, to jest namjernih prekida. Naša je bolnica negdje u sredini među županijskim bolnicama po broju legalnih pobačaja. 

Prema podacima iz bolnice pak, 2021. godine na odjelu ginekologije i opstetricije zabilježeno je dovršenje 87 patoloških trudnoća i 107 prekida trudnoća na zahtjev žene, takozvanih namjernih prekida. Sveukupno je to 194 prekida trudnoća. Prema podacima HZJZ-a pak, u 2021. su bila 82 pobačaja patoloških trudnoća, 72 spontana i osam zbog izvanmateričnih trudnoća.

Zbog svojih uvjerenja u grijeh samog čina namjernog pobačaja pred koprivničkom bolnicom i ovih dana stoje i mole vjernici s transparentima. Radi se o članovima inicijative „40 dana za život“ koji su protekli tjedan krenuli u novu akciju koja se poklapa s korizmenim razdobljem. 

Vesna Bunić ovogodišnja je voditeljica inicijative u Koprivnici te ističe kako se radi o inicijativi molitvenog bdijenja, no to nije sve što rade. 

– Pružamo i materijalnu i duhovnu pomoć, kako svima, tako i trudnicama. Evo, imali smo svježi primjer trudnice koju je obitelj doslovno tjerala na pobačaj. Kontaktirali smo roditelje i kroz razgovor zapravo došli do toga da to nije rješenje – kazala je Vesna Bunić te dodala kako je jedan od razloga pobačaja i materijalna situacija, no oni u inicijativi se „obvezuju, koliko mogu, pratiti majke tijekom trudnoće i poslije“ i pomagati i u tom smislu. 

– Pobačaj nije i ne može biti jedini izbor – ističe voditeljica inicijative te spominje kako je u zadnje vrijeme dosta žena koje žele pobaciti i to učine u zrelijoj dobi, ili kad već imaju djecu, a novu nisu planirali ili se pak ne žele odreći trenutne karijere, što bi, smatraju, bilo „poremećeno“ novim djetetom. 

Dio javnosti pak smatra da bdijenju nije mjesto ispred bolnica. Ipak…

– Akcija molitve pred bolnicom nije do sada predstavljala nikakav problem u funkcioniranju rada odjela ginekologije i opstetricije niti je bilo kakvih pritužbi temeljem iste – kazao nam je ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić te dodao kako su u bolnici trenutno dva liječnika s prizivom savjesti koji uopće ne rade pobačaje na zahtjev majki. 

Devčić je istaknuo kako je priziv savjesti reguliran člankom 20. Zakona o liječništvu u kojem stoji kako: „Radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik ima pravo pozvati se na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke te ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci mora pravodobno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom liječniku iste struke“.Također, o svojoj odluci mora obavijestiti i poslodavca, bez obzira na to gdje radi.

FOTO: PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati