Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"Mnogo hektara nije u obradi jer su loše kvalitete i neisplativi"

U našoj je županiji više od četvrtine poljoprivrednih površina neobrađeno

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Koprivničko-križevačka županija jedna je od manjih u zemlji, a svojom površinom od 1748 četvorna kilometra tek je na 16. mjestu. No, zato ima čak 1025 kvadratnih kilometara ili oko 100.000 hektara poljoprivrednih površina. Prema podacima iz 2021. godine, naših 9700 poljoprivrednika obrađuje otprilike 72.500 hektara, dakle nešto manje od tri četvrtine. Primjerice, u Slavoniji i Baranji „praznu“ površinu ne možete naći ni za lijek.

Najzastupljenije su od funkcionalnih površina u Koprivničko-križevačkoj županiji oranice s otprilike 85 posto površine, livade s otprilike desetak posto te voćnjaci gotovo tri posto. Ostalo su vinogradi i pašnjaci.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na dodjeli 81 novog ugovora potpora iz Programa ruralnog razvoja vrijednih 11,1 milijun eura kazala je kako je Hrvatska dobro iskoristila EU omotnicu iz Programa ruralnog razvoja u kojoj je bilo 2,8 milijardi eura odobrenih sredstava za ulaganja koja unapređuju poljoprivrednu proizvodnju, ali i doprinose kvaliteti života ruralne zajednice.

– Ministarstvo poljoprivrede izdvojit će dodatna sredstva za novu vrstu potpora u cilju aktivacije što većeg mogućeg broja zapuštenih hektara privatnog poljoprivrednog zemljišta – potvrdila je ministrica Marija Vučković, a to je u našoj županiji četvrtina ukupnih poljoprivrednih površina.

Iako se prema podacima da zaključiti da u našoj županiji ima još mnogo potencijala za iskoristiti zemlju, Stjepan Antolić, predsjednik županijskog Seljačkog saveza iz Drnja, kaže kako baš i nije tako.

– Mnogo je hektara u našem kraju koji su jednostavno loše kvalitete i teško da mogu biti tržišno vrijedni i isplativi. Uglavnom se radi o pjeskovitom terenu, a takvog ima dosta. Slavonska je zemlja popunjena, no i njihovo je tlo kvalitetno – ističe Antolić koji također dodaje da kvalitetna zemlja u našem kraju, čim bude u prodaji – vrlo brzo i nađe svog kupca.

–  Pa to su negdje prosjeci za malo bolje parcele, tri-četiri eura po četvornom metru. Čim je tlo kvalitetnije i lokacija dobra, cijena je veća – smatra Antolić.

Inače, u našoj županiji, ovisno o lokaciji i veličini parcele te potražnji, možete kupiti parcelu od 0,5 pa sve do 5 i više eura za četvorni metar. Tako se, primjerice, prodaje parcela od 5200 kvadrata u Donjoj Velikoj za 2800 eura, ali i recimo 10.000 četvornih metra zemljišta u Miklinovcu kod Koprivnice za 35.000 eura (3,5 eur/m2) ili pak 4000 kvadrata u Kloštru Podravskom za 15.000 eura (3,75eur/m2).! Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj iznosi oko 3300 eura za jedan hektar oranice, 1800 za livade i pašnjake.

Kad je riječ o kontinentalnom dijelu zemlje, na cijeni su najviše parcele u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Stručnjaci očekuju kako bi cijene u sljedećim godinama mogle rasti od 100 do 200 eura po hektaru.  Dodajmo i kako Županija u ovoj priči odrađuje svoj dio posla. Naime, nedavno je izašao javni poziv za okrupnjavanje zemljišta prema kojem pojedinačna maksimalna potpora ne može biti veća od 6600 eura, ili 20.000 eura u razdoblju od tri fiskalne godine.

NOVA POMOĆ ZA POLJOPRIVREDNIKE

Za ublažavanje rasta cijena 31 milijun eura

Trenutno je u savjetovanju nacrt Programa državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje. Država time želi nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje te osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava. Kako doznajemo u Ministarstvu, ukupna vrijednost paketa „pomoći“ iznosi 31 milijun eura. Sredstva za 2023. godinu iznose 21,6 milijuna eura i osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu, a ostatak za 2024. planirat će se u sljedećem državnom proračunu. Inače, radi se o potporama u govedarstvu, svinjogojstvu, peradarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, za uzgoj konja, pčela, ali i proizvodnju voća povrća i aromatičnog bilja.

FOTO: Podravski list


Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati