Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODACI O IZVOZU I UVOZU GOVORE O SNAZI GOSPODARSTVA SJEVERA

U Njemačku izvozimo gotovo dvostruko više nego uvozimo

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Poduzetnici iz Koprivničko-križevačke županije prošle su godine izvezli robe u vrijednosti od 585 milijuna eura, što je 15 milijuna eura manje u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Ti podaci našu županiju čine neto izvoznikom, jer je izvezeno više robe nego je uvezeno. Rijedak je to slučaj među našim županijama, jer Hrvatska u pravilu uvozi znatno više robe nego je izvozi. Od tog je iznosa najviše robe otišlo za Njemačku, i to u vrijednosti od 77,5 milijuna eura, a zatim slijede Italija i Slovenija, dok smo najviše robe uvezli iz Italije. Zanimljiva je i pokrivenost izvoza s uvozom s najvećim europskim tržištem. Naime, iz Koprivničko-križevačke županije, pokazuju podaci DZS-a, iz Njemačke je uvezeno 43,8 milijuna eura, a prema tome se vidi i ova vrlo pozitivna statistika.

Isto tako, ti podaci našu županiju svrstavaju debelo iznad državnog prosjeka izvoza po broju stanovnika. Koliko god su naši izvoznici jaki, oni u Varaždinu i Međimurju još su jači. Kako je izvoz robe zbog „hlađenja“ europskog gospodarstva u prošloj godini pao ako se gleda na državnoj razini, ali i na razini cijele EU, u Međimurskoj su županiji prkosili tim tendencijama. Tako se u 2023. godini izvezlo milijardu i 40 milijuna eura vrijednih roba, što je za dva milijuna više nego 2022. godine, a iz ovog se vidi koliko je međimursko gospodarstvo jače od podravskog. To je također pošlo za rukom i Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je porast izvoza iznosio gotovo 50 milijuna eura. Isto tako, Međimurska županija u društvu je Varaždinske, Zagrebačke i grada Zagreba. Elitnom društvu gdje izvoz iznosi preko milijardu eura. Drugim riječima, ovdje se vidi kako je Hrvatska, u smislu industrijske razvijenosti, radikalno podijeljena.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NEMAR JE PRVA ISKRA

Hrvatske šume imaju obavijest za građane

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

prugovac ipak u eliti, prva žnl i dalje vrlo jaka

Nova Elitna i ŽNL bit će vrlo atraktivne, znamo kad počinju i popis svih klubova po ligama

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati