Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U opticaju su lažni euri: Prenosimo gdje posebno pripaziti

Prilagodba na novu valutu tek je počela, a pojedinci su odlučili iskoristiti priliku i pokušati podmetati lažne novčanice. Kako navode iz policije, od 1. siječnja pronađeno je 14 krivotvorenih novčanica eura i to u ljekarnama, trgovinama, bankama, na benzinskim postajama i prilikom plaćanja dostavnih i taksi usluga. U jedanaest slučajeva bilo je pokušaja uvaljivanja novčanica od 50 i 100 eura, dva puta je podmetnuta novčanica od 10 eura, a jednom se netko čak udostojio pokušati platiti novčanicom od 500 eura koja se više ne tiska no i dalje se može korisititi kao sredstvo plaćanja. Postoje novčanice čija je primarna svrha korištenje u filmske svrhe, ali lako je utvrditi radi li se o takvoj novčanici obzirom da na njoj jasno piše ”Souvenir production” ili ”This is not legal, it is used for motion props” piše Dnevnik.hr.

S ciljem lakšeg prepoznavanja krivotovrenih eura, HNB je objavio smjernice kako utvrditi jeli novčanica prava ili nije, a to je moguće uz 4 koraka: osjeti, pogledaj, nakreći, provjeri. Potrebno je osjetiti papir i njegov reljef, a papir je od 100% pamuka, karakterističan je po šuškavosti, elastičnosti, otpornosti na savijanje i hrapavosti. Pravilo je da se euronovčanice koje dugo kolaju zamjene novima obzirom da s korištenjem postaju mlitave i pohabane. Reljef novčanica opipava se obzirom da je karakteristična po visokom nanosu boje na pojedinim mjestima no i on se dugotrajnom uporabom slabije osjeti. Kao pomoć slijepima novčanice imaju dodatne taktilne elemetne kao što su kose linije na njenim rubovima. Novčanicu je dobro pogledati pod svijetlom i provjeriti vodeni znak i zaštitnu nit koja postoji na prvoj i na drugoj seriji novčanica. Ako se pogleda kroz novčanicu prema izvoru svijetlosti, uočljiva je zaštitna nit ugrađena u strukturu papira,a izgleda kao tanka traka. Na drugoj seriji novčanica (serija Europa) pogledom prema svijetlu vidljiv je prozor s portretom. Ovo su samo neke od mogućih provjera na koje HNB upućuje i svakako budite na oprezu.  

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati