Marko Lukačić iz Koprivnice već se osam godina bavi uzgojem zelja, a sadi ga na površini od tri do pet hektara. S uzgojem zelja polako je počeo i njegov zaokret s ratarstva na povrtlarstvo, što se, ističe, pokazuje kao dobar potez. Ova sezona zbog suše nije bila idealna ni za zelje, no prinosi će ipak biti zadovoljavajući.
– Očekujem da ću po hektaru dobiti oko 55 tona, što nije tako loše, pogotovo kad se u obzir uzme kakva je ova sezona bila po pitanju vremena. Malo smo strepili kakav će biti urod jer je berba kasnila, no sad vidimo da nema razloga za brigu. Kvaliteta je dobra pa ni ova sezone neće biti loša i imat ću dosta zelja za preradu – tvrdi Marko.
Svoje zelje Marko prodaje isključivo ukiseljeno jer se kroz godine pokazalo da je to puno isplativije. Već je postao i prepoznatljiv sa svojim Koprivničkim kiselim zeljem, a proizvede ga oko 40 tona i bez problema proda sve količine.
– Iako se kiseljenjem zelja na količini gubi između 20 do 30 posto, isplativija je takva prerada nego da se prodaje kao svježe. U ovoj sezoni cijena nije tako loša ni za svježe zelje, no svejedno ne odustajem od kiseljenja jer sam po tome i prepoznatljiv. Surađujem s tri trgovačka lanca, KTC-om, Robin trgovinama i Trgovinama Dergez, a imam i vlastitu prodaju pa bez problema za sve što preradim nađem i kupce. Naši lokalni trgovački lanci prepoznali su moju kvalitetu i suradnja s njima mi znatno olakšava prodaju – dodaje. Novi planovi Marka vezani su uz opremanje vlastitog pogona za preradu zelja u Zablatju. Na taj način, ističe Marko, uzgoj će biti još isplativiji.
– Planiram dio pogona namijeniti i za preradu repe. Realizacijom te investicije okrenut ću se i uzgoju repe koja se u Hrvatskoj uvozi u velikim količinama. Od ove sezone uzgajam i rajčicu kao kooperant Podravke, a to se pokazalo dobrim potezom. U narednih nekoliko godina plan je da svih 40 hektara zemlje koju obrađujem bude vezano uz povrtlarstvo – zaključio je Marko Lukačić.
FOTO Nikola Wolf